Отидете към основна версия

2 275 29

ЕС призова Русия да спре настъплението на сепаратистите

  • русия-
  • украйна-
  • мариупол-
  • сепаратистите-
  • ес-
  • федерика могерини-
  • александър захарченко

Лидерът на Донецката наодна република заяви, че не е предприемал щурм към Мариупол

Върховният предсатвител на ЕС по въпросите на външната политика и отбраната Федерика Могерини. Снимка: АП/БТА

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността  Федерика Могерини предупреди Русия за последствията от настъплението на донецките сепаратисти към град Мариупол, който е под контрола на Киев.

„Открито призовавам Русия да използва своето влияние върху лидерите на сепаратистите  и да престане с всички форми на военна, политическа и финансова подкрепа за тях. Това може да предотврати разрушителни последствия за всички страни“, казва се в изявление на Могерини на сайта на европейското външнополитическо ведомство.

"По-нататъшна ескалация на открития военен конфликт ще има трагични последици за населението, което и без това страда вече прекалено дълго. Това неминуемо ще доведе и до по-нататъшно сериозно влошаване на отношенията между ЕС и Русия“, продължава европейски дипломат номер едно.

Днес жилищен квартал в Мариупол беше подложен на обстрел, при което десетки мирни жители загинаха. Киев обвини за удара силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република, а нейните представители сепаратисти обявиха, че обстрелът е провокация от страна на украинската армия.

Междувременно лидерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че опълченците нямат намерение да щурмуват Мариупол, предаде РИА "Новости“. Изявлението му идва няколко часа след като той бе обявил, че започват офанзива за превземане на града. „До днешния ден не сме водили активни действия в Мариупол. Пазим си силите. Но сега, след като Киев реши да свали от себе си отговорността за погрешния обстрел на техните „ГРАД“-ове от Бердянск по жилищен квартал, дадох заповед да се смажат позициите на украинските войски, разположени източно от Мариупол“, обясни той, добавяйки, че мирните жители на града няма от какво да се боят.

Главата на Службата за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов заяви, че пряката отговорност за смъртта, пролятата кръв и страданията на украинците носи руският президент Владимир Путин, докато Русия многократно е опровергавала да има военно вмешателство от нейна страна в Източна Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини