Last news in Fakti

23 Януари, 2015 14:51, обновена 23 Януари, 2015 16:34 3 348 19

Сепаратистите се отказаха да инициират примирие с Киев (обновена)

  • сепаратистите-
  • проруските-
  • украинските-
  • военни-
  • примирие-
  • донецк-
  • александър захарченко-
  • киев-
  • разминиране-
  • настъпление-
  • украйна

30% от територията на Донецка област била минирана - и от украинските военни, и от проруските сепаратисти

Сепаратистите се отказаха да инициират примирие с Киев (обновена) - 1
Поне 13 души бяха убити вчера при обстрел на тролей в Донецк. Двете страни взаимно се обвиняват за жертвите. Снимка: АП/БТА

Лидерът на самопровозгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко обвини Киев в нарушаване на примирието и атака на Донецк. „В този момент не виждам смисъл да водим преговори с Киев, тъй като ние предприемаме настъпление“, заяви Захарченко, цитиран от РИА „Новости“. Той подчерта, че няма намерение да прави повече компромиси по въпроса за примирието с украинските военни.

"Няма да има повече никакви примирия и ротации“, цитира „Интерфакс“ изявленията му, произнесени в хода на среща със студенти от висшите учебни заведения в Донецк като отговор на въпрос за възможностите за примирие с украинската страна.

Захарченко все пак обясни, че има предвид отказ от инициатива по въпросите за примирието. „Опити да говорим за примирие от наша страна повече няма да има“, поясни той.

Ще се решават само въпроси, засягащи размяната на пленници, заяви Захарченко. Нашите опълченци трябва да се върнат у дома, каза той.

"Украйна сега отново започва да говори: дайте да се върнем на масата за преговори. Но ние сега ще завземем всичко, което поискаме, и тогава ще проведем преговори. В момента не виждам смисъл да се върнем на масата за преговори“, категоричен бе лидерът на Донецката народна република.

Той изтъкна още, че няма смисъл от преговори с предишния състав на контактната група от Минск и е готов да разговаря само с украинския президент Петро Порешнко.

"Веднъж вече направихме тази грешка, повече няма да я правим. Нека дойде Порошенко и ще разговаряме. В момента настъпваме – какви преговори?!“, коментира той, отговаряйки на въпрос на „Интерфакс“.

 

Лидерът на ДНР добави, че в най-скоро време опълченците ще пристъпят към разминиране на минните полета в региона. „30% от нашите полета са минирани – и от нас, и от тях. Няма карта на минните полета – ще разминираме по дядовите методи“, коментира Захарченко. Той обеща настъпление до самите административни граници на Донецка област.

Сега ще видим как ще реагира Киев. Киев в момента не разбира, че ние можем да настъпим в три направления едновременно“, заяви ръководителят на народната република.

В момента сепаратистите започват настъпление и в Луганската народна република, но Захарченко отрече твърденията на украински медии, че опълченците атакуват и Мариупол. „Не сме атакували Мариупол, тъй като преди да го вземем, трябва да вземем Славянск”, подчерта той.

По-рано Захарченко неведнъж обвиняваше Киев в опит за едностранен отказ от примирието. По думите му, такива изявления не са правени от страна на силите на Украйна, но за това можело да се съди по действията им. Според него, на 12 януари украинските военни възобновили артилерийския обстрел по Донецк, заради което градът „се е върнал към състоянието преди подписването на примирието“. На 18 януари съветникът на украинския президент Порошенко - Юрий Бирюков, каза, че военните сили на страната са получили нареждане да открият масиран огън по позициите на опълченците, които веднага обявиха, че Донецк е обстрелян от силите на Киев.

Вчера в резултат на попадането на снаряд в средство на обществения транспорт в Донецк загинаха 13 души. Продължават и ожесточените боеве за летището в града. По данни на Министерството на отбраната на ДНР за денонощие силите на проруските сепаратисти са дали 24 жертви, над 30 са били ранени, а от украинска страна около 50 души са загинали или ранени.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов е потвърдил, че опълченците сепаратисти преминават към активни настъпателни операции по цялата линия на съприкосновение на двете страни, предаде „112 Украина”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    1 0 Отговор
    "а от украинска страна около 50 души са загинали ИЛИ ранени"?! WTF?! егати преподнасяне на новините! само за загиналите забравихте още една нула! :D
  • 2 КРОМАЗА

    0 2 Отговор
    Че те сепаратистите са говорители на агресивната руска политика - какво друго да кажат - каквото е наредил тавариш Путкински.
  • 3 гостбг

    2 1 Отговор
    Не Сепаратисти . А ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ОТКАЗАХА ПРЕГОВОРИ С ФАШИСТИТЕ ! на летището в Донецка народна республика са избити към 600 украински фашисти ! Няма и да го превземат ще ядат АК ! Дано и Путюшенко Гръмнат !а нато и Сащ ще гледат от страни безпомощни !

    Коментиран от #4

  • 4 КРОМАЗА

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "гостбг":

    Все още е 18:00 и е рано за пиянстване, опомни се и не прекалявай с руска водка че много ти се размътва картуната май. Какви "фашисти " , какви "опълченци " , леле що пиян комунист имало в тая държава !!!!

    Коментиран от #6

  • 5 гостбг

    1 0 Отговор
    До КРОМАЗА 4. 80 % от България мразят сащ и НЕ на нато В България ! А ти обратен! От теб става Продажник !
  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "КРОМАЗА":

    Някои твърдят, че украинците нямат нищо общо с руснаците, това добре. После цирикат, че руснаците ни окупирали по време на ВСВ, ми добре. Ама изпускат една подробност, коя армия аджаба е влязла в България тогава? Да ви примоня ли? 37-ма, 46-та, 57-ма..., като част от 3-ти украински фронт. И к*во правим, оказва се, че са ни окупирали украинците...
  • 7 бай тошо

    0 0 Отговор
    браво на опълченците,само така ....и до Киев,а после фашагите на бесилката
  • 8 гостбг

    0 0 Отговор
    Браво На Бай тошо ком. 7. ! От нащи е ! А КРОМОЗА е продажен !
  • 9 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    и се очерта картинката :)!вчера снаряд уцели рейс в донецк.днес захарченко ,заяви ,че заради този снаряд започват настъпление в три направления!въпросите са два в тази връзка,кой изби мирните граждани и кой ще извършва настъплението?

    Коментиран от #11

  • 10 909

    1 0 Отговор
    Тоя терорист путюшенко трябва да бъде насечен на парчета и хвърлен на чакалите! защото такава фашистка никой няма да я яде! БРАВО НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ !
  • 11 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Понеже само ти не си разбрала да ти от говоря. Тези същите които избиха пътниците от МН17, изгориха живи хората в Одеса, извършиха кървавият преврат в киев и изпратииха армия срещу собственият си народ да извършва геноцид и етническо прочистване.

    От шест месеца укрите използват линията очертана в Минск за обстрел над жилищни райони в източна украйна. Именно и с тази уродлива цел те не спазиха договореността да си изтеглят тежките оръжия.

    Опълченците са принудени да преминат в настъпление за да изтласкат военнопрестъпниците от позициите им които в момента им позволяват да обстрелват жилищни квартали, училища, болници, промишлени предприятия и други важни инфраструкторни обекти.

    Това са терористични операции на които ги учат инструкторите им от нато и сащ.

    Защо досега не сте се сетили да помогнете на тези хора които живеят там под непрекъснатия терор на украинската армия инструктирана от вашингтон.

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    васко лъжецо,кажи според коя страна украинците са агресор ,а руснаците защитници?кажи според коя страна по света в украйна правителството е от фашисти?
    чакам отговорите ти лъжльо,колкото и да сменяш никовете ще те преследвам в този сайт навсякъде и ще те разобличавам.

    Коментиран от #13

  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Според правата страна , тази която казва истината.

    Кой твърди че украинците не са изпратили войска и башибозук срещу източна украйна. Само лъжците и платените подлизурковци.

    2008 година са ака щвили нападна южна Осетия с танкове по нарежданне на вашингтон. Днес същият този са ака швили се подвизава в киев като министър явно поставен там от вашингтон със същите миротворчески цели.

    Коментиран от #15

  • 14 БГЗ

    1 0 Отговор
    Деси,
    не си дозряла за материяла.
    Знаеш, че си и шикалка в главата, т.е. делвичката ти е малка за да го побере.
    Заеми се с домакинство, ръкоделие, романс или любовно увлечение.
    Дразниш серионата аудитория, просто не ти е мястото тук в тази територия.
    Направи се че някой те вика и млъкни, махни се и се потули.
    Босичка си чадо, ама не ставаш и за нестинарка.
  • 15 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    чакам отговор лъжецо и не ми пиши от различни никове излишно се хабиш!та чакам!

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Десислава Димитрова":

    Дочака ли ме.
    Първо самите украинци. Яйценюк най отговорно заяви пред Германски медии че цитирам - украйна и Германия още помниели как СССР ги бил нападнал.

    Коментиран от #19

  • 17 европеец

    1 0 Отговор
    това ми напомня първата чеченска война - щом руските войски преминат в наступление, целият свят скача с предложение за "мирни преговори"! докато се преговаря - окръжените терористи изчезват! Та сега същата тактика в ДНР - говорят за мирни преговори докато си подготвят армията, а щом им скъсат г..зовете - веднага хамериканци и гейропейци настояват за "мирни преговори"! Да, ама не! ДНР трябва да унищожат цялата укропската войска, за да разберат в Киев - със сила само ще изгубят
  • 18 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Десислава Димитрова":

    Какво чакаш? Вместо да чакаш, измий чиниите, сготви, изпери. Че както ръсиш мозък тука, съвсем без него ще останеш.
  • 19 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    според коя страна освен русия украйна е агресор?чакам лъжецо,чакам линк или изявление на външен министър или премиер!!!!
Новини по държави: