25 Януари, 2015 12:17 1 921 7

Ден на траур за загиналите в Мариупол

  • украйна-
  • мариупол-
  • ден на траур-
  • загинали-
  • ранени-
  • украинските сили-
  • опълченците-
  • сепаратистите-
  • обстрел-
  • петро порошенко-
  • преговори

Украинският президент Петро Порошенко поиска във връзка със ситуацията спешни преговори в женевски формат - с представители на САЩ, ЕС и Русия

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви днешния ден за ден на траур „във връзка с трагичната гибел на на мирни жители в Мариупол на 24 януари в резултат на масиран обстрел на жилищни райони на града от терористи“. Указът за това е бил подписан тази нощ. В 12:00 ч. местно време по цялата територия на Украйна жертвите бяха почетени с минута мълчание. Държавните знамена са спуснати, отменени са всички развлекателни прояви и предавания в медиите.

По данни на властите в Киев загинали са 30 души (вкл. 2 деца), 102-ма са ранени, като 86 от тях са хоспитализирани. Украинските сили обвиниха сепаратистите за обстрела на града – нещо, което те категорично отричат, твърдейки, че нямат артилерийски системи в този район, от който се води обстрелът, а техните позиции са на 40 км от града.

В неделя се наблюдава затишие в Мариупол, а нощта е преминала спокойно, заяви за „Интерфакс“ секретарят на Градския съвет Андрей Федай. Токът в част от пострадалия микрорайон е бил включен. По данни на местните власти са пострадали 53 многоетажни кооперации, има 14 преки попадения на снаряди в частни жилища, пострадали са 4 училища, 3 детски градини, магазини, автомобили.

Макеевка и Донецк днес отново са били подложени на артилерийски обстрел. В Донецк се чуват залпове и взривове. Зам.-министърът на отбраната на Донецката народна република Едуард Басурин заяви пред агенцията, че под огъня на украинската армия се намират 3 квартала в града.

Президентът Порошенко се е договорил с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главата на европейската дипломация Федерика Могерини за необходимостта за провеждане на преговори в „женевски формат“ с участието на САЩ, ЕС, Украйна и Русия, съобщи пресслужбата на държавния глава. Страните се договориха да останат в тясна връзка в близките часове, казва се в комюнике на ЕК.

След трагедията от вчера Порошенко реши да прекъсне визитата си в Саудитска Арабия във връзка с траурните мероприятия около кончината на крал Абдула, заявявайки, че случилото се в Мариупол е не просто терористичен акт, а „престъпление срещу човечеството, подсъдно от Хагския трибунал“, като обвини за него проруските опълченци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909

    0 0 Отговор
    А ТИ УКРАИНСКИ П....СТ КОЛКО НЕВИНЕН НАРОД В ДОНЕЦКА НАРОДНА РЕСПУБЛИКА ИЗБИ А? НЯМА ПРЕГОВОРИ САМО БОЙ!!!
  • 2 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    след тези убииства ,всеки следващ град ще се превръща в огнище на съпротива подобно на донецкия айропорт.от месеци насам насилието обръща миролюбивите украинци в киборги .

    Коментиран от #6

  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Тук си много права. Да му мислят потрошенко и яйценюк.

    Крадеца вика дръжте крадеца.

    Трябваше им повод и избиха десетки хора за да обвинят Фпълченците.

    Само че следите остават и наблюдателите засякоха местопрестъплението навреме.

    Да видим колко месеца ще бавят доклада за да могат терористите да обвиняват Русия и Опълченците.
  • 4 mihala

    0 0 Отговор
    Аз почитам паметта на загиналите невинни граждани.
  • 5 Pfy

    1 0 Отговор
    НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ. САМО БОЙ ПО УКРАИНСКИТЕ ФАШАГИ ДОКАТО ПОТРОШЕНКО И ОНЗИ ОЧИЛАТ П...Л ЯЦЕНКАТА УВИСНАТ. САМО БОЙ ГИ ОПРАВЯ, АМА ТО РУСНАКА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА ЩЕ ГИ ОПРАВИ.
  • 6 kucho

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    Деске / Стояне , вземе най накрая една позиция бе . :)
  • 7 Бай хой

    1 0 Отговор
    Върха на наглостта, да нареди обстрел на жилищен квартал със оръжие за масово поразяване и след това да обяви траур все едно че друг е отговорен за престъплението му. Но какво може да се очаква от уроди унищожаващи народа и държавата си под вашинтгтонски диктат.
Новини по държави: