Last news in Fakti

24 Януари, 2015 13:26, обновена 25 Януари, 2015 00:05 3 440 23

Най-малко 20 жертви при обстрел в Мариупол (обновена)

  • загинали-
  • жертви-
  • мариупол-
  • украйна-
  • обстрел-
  • днр-
  • украинските сили

Както обикновено, украинските сили и опълченците сепаратисти си разменят взаимни обвинения за нападението

Най-малко 20 жертви при обстрел в Мариупол (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Най-малко двайсет са убитите при артилерийския обстрел в югоизточния украински град Мариупол днес, съобщи началникът на областното управление на Министерството на вътрешните работи в Донецка област Вячеслав Аброскин, цитиран от ТАСС. В моргата вече са докарани 20 тела. Очаква се броят на жертвите да нарасне.

Според съобщение на пресслужбата на АТО (антитерористичната операция на киевските власти в региона), около 9.00 часа е имало три преки попадения в жилищен сектор с ракетни установки „Град“, но ситуацията е под контрол, предаде украинската агенция УНИАН.

Лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко съобщи за начало на настъпление на опълченците към Мариупол. Това ще бъде най-хубавият паметник за жертвите, дадени от нас в Донецк и Горловка, коментира той. По-късно от Министерството на отбраната на ДНР обявиха, че първите групи опълченци вече са навлезли в покрайнините на града, предаде „Интерфакс“.

Киев в лицето на премиера Арсений Яценюк поиска спешно свикване на Съвета за сигурност към ООН във връзка със ситуацията в Мариупол, предаде РБК-Украйна.

Прокуратурата на Донецка област квалифицира днес обстрела на града като терористичен акт. По по-раншни данни на Градския съвет на Мариупол и МВР на Украйна, 16 мирни граждани, вкл. 12-годишно момиче, са загинали и 83-ма са били ранени в Мариупол. Съобщава се и за един убит украински военнослужещ. Градът е под контрола на украинските власти. Вчера лидерът на ДНР Александър Захарченко отрече сепаратистите да имат намерение да го атакуват, тъй като за целта трябвало първо да превземат Славянск.

По данни на агенция УНИАН, цяло семейство – мъж, жена и дете, са загинали на пътя близо до Киевския пазар в Мариупол. Според местни жители, горят автомобили и домове, избити са жилищни прозорци, подпалена е и училищна сграда. На много места няма ток и телефонна връзка. Говори се и за много ранени. По-рано за обстрел на източните предградия на града съобщи и обществената организация „Отбраната на Мариупол“.

По данни на пресцентъра на спецоперацията, опълченците са започнали обстрел с реактивни системи за залпов огън  "Град" и са обстреляли източните покрайнини на града.

От Министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република опровергават изявлението на украинските власти за обстрел на жилищни квартали в Мариупол от страна на опълченците. Според ведомството, представители на опълчението държат само отбраната на Новоазовск, който е на 40 км от Мариупол и никакви обстрели не се осъществяват там. Огънят по Мариупол се водел от район, който контролират украинските сили, а опълчението не разполагало с такава артилерия, твърдят властите на републиката.

Началникът на областната администрация в Луганск Генадий Москал заяви, че градовете и селата от Луганска област не са били подлагани на такъв интензивен обстрел от началото на бойните действия в региона, както през изминалата нощ. Артилерийският огън продължил цяла нощ с малки, 20-30 минутни паузи. Имало десетки разрушени и повредени жилища, които и до момента били в пламъци. Заради постоянните бойни действия огнеборците не могат да влязат и да потушат пожарите, нито жителите – да се изтеглят на безопасно място. Именно затова е невъзможно да се изчислят пострадалите и щетите.

В изявление  на говорителя на българското Министерство на външните работи по повод изостряне на обстановката в Източна Украйна, се казва:

"Изразяваме своята дълбока загриженост във връзка с изострянето на напрежението в Източна Украйна в резултат на подновените военни действия и растящия брой човешки жертви, включително сред гражданското население. Опасяваме се, че последните тежки инциденти могат да застрашат бъдещето на процеса на мирно уреждане на кризата.

Призоваваме страните в конфликта незабавно да прекратят враждебните действия и да изтеглят оръжията си съобразно параметрите на Минските договорености, което би дало възможност да бъде свикана Контактната група за намиране на политическо решение на конфликта."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    пияна работа !!!изтрепаха маса народ.
    първо потвърдиха ,после отрекоха ,точно както стана и със самолета!Бог да ги прости невинните хорица.след като убиха тези в донецк преди дни се очакваше и продължението,тактиката на путин да има много жертви сред цивилните се спазва ,но къде са васко 100 те ника ,убиеца и руснака с българския произход ,да ни обяснят как опълченците не стреляли по цивилни щото им били сънародници.

    Коментиран от #6, #9

  • 2 ДТиБ

    0 0 Отговор
    Деси,
    знаеш ли песент в която се пее за Геори?
    Сигурен съм че я знаеш, ама все пак да ти я напомня:
    "Герге ле, либе ле, цял да та глътна с каваля".
    Виж спретни си, някой романсче и да се потулиш, докато отшуми бурята а после ще видим, как ще се спогодим.
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Да ти обясня по източен Мариупол е стреляно с град от село Стари Крим който е под украинска окупация. Те Опълченците и нямат система град в този район.

    А МН17 е свален от пилота капитан волошин от днепропетровск и за геройството си е награден като герой на украйна.

    Миналата седмица терористите от вашингтон свалиха оръжейното ембарго към украйна и обявиха санкции срещу Русия от първи февруари. И по познатата схема потрошенко отказва мирното спорозумение, налита на Донецк за провокация и когато Опълченците ги набраха дезинформаторите в действие. С интриги обаче война не се печели.

    Коментиран от #5

  • 4 уди

    0 0 Отговор
    Бог да прости невинните хора.Мир на праха им.... А съветските атакисти вече заредиха л..нометите и тук вече не се се диша от обяснения....
  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    точно така васко,само дето всеки момент санитарите ще те открият!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Име (като гост)

    0 0 Отговор
    Е, щом говорителя на българското Министерство на външните работи е казал да спрат враждебните действия и да изтеглят оръжията си- значи край на войната. Букмейкърите да спират залозите, нашия говорител прецака всички!
  • 9 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Напълно съм съгласна с теб !!! Това джудже Путин трябва да бъде съден от международен съд за престъпления срещу човечеството1111
  • 10 Pfy

    0 0 Отговор
    Украинските фашаги сега ядат ли мазната опашка, а ? Ядат я и докато не я изядат руснака няма да ги остави. Така им се пада. Каквото са търсили са си го намерили. Къде са сега всички онези драскачи, които така възторжено и с премрежен от удоволствие поглед като преживни добичета хвалека колко са велики НАТО и хамериканците ? Какво стана нещо наблюдават отстрани случващото се и не смеят дори да пръднат, а ? Къде сте бе драскачи ????????
  • 11 kkk

    0 0 Отговор
    Много руски подлоги...

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "kkk":

    не са много,трима са един от които е със много различни регистрации.ние сме повече от тях ,но явно имат някаква мотивация да се представят за голяма бройка!

    Коментиран от #13

  • 13 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Много сте ама сте пръснати. Ония с белите престилки скоро ще ви надянат специалните ризи и ще ви съберат.

    Съсипахте България и продължавате да я продавате на колонизаторите.
  • 14 909

    1 0 Отговор
    Така ще е неможе украински фашисти като путюшенко,яценюк и турчинов да избиват невинен народ ! Нек да почустват болката и те ако имат такава ! ОПЪЛЧЕНЦИТЕ и до киев ще дойдат и тогава ще има е..н по американоукраински терористи ! хамериканците запалиха тая война но ще им се върне тъпкано !
  • 15 putkin

    0 1 Отговор
    обстрел над жилищни блокове...с "Град"...отде така наречените проруски п...ли имат пари за установки "Град"???
    руснаците си атакуват Украйна,а светът се прави че не разбира....само че умират хора-обикновени хора....това е грозното...защо като са войници не се бият с войници а убиват беззащитното население?
    Защото са страхливи к....та,които не смеят да излязат на открит бой!!!
  • 16 путкин

    0 2 Отговор
    пфу, я ми кажи ако Украйна беше в НАТО ,Путкин дали щеше да посмее да си праща главорезите ?
  • 17 Бай хой

    1 0 Отговор
    ми много просто Опълченците нямат градове, а стрелбата по жилищни квартали както винаги е от украинската армия, ония с жълтото знаме.
  • 18 европеец

    0 0 Отговор
    и в цялата статия нито дума за доклада на ОБСЕ! НИТО ДУМА!!! а защо ли?! да не би "случайно" заради това, че ОБСЕ вече подтвърди че УКРАИНСКИ воени са обстреляли града? А познайте - дали някой от "българските журналисти" ще публикува някога някъде резултат от този доклад???

    Коментиран от #19

  • 19 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "европеец":

    няма да го публикува щото няма такъв доклад!

    Коментиран от #20

  • 20 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Десислава Димитрова":

    Интересно клипче е постнал колегата заснето от украинска медия.

    http://www.blitz.bg/news/article/315839

    Освен наемника другото интересно е че остатъците от ракетата не са от ГРАД а от УРАГАН. И това е най сигурното доказателство кой е извършил военнопрестъплението.

    Коментиран от #21

  • 21 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    покажи ми доклада лъжко,не ми постваи руски феикове от вестника на кгб в българия.чакам доказателсвта за постоянните ти лъжи тук!та чакам линк с доклада!и кажи що путин отказва анкетна комисия към оон за обстрела?после ми обяснявай за градове и урагани.така ми обясняваше и за стрелбата по блокпоста докато се видя от стационарната камера кой стреля и с какво по автобуса!та чакам!
  • 22 Бай хой

    1 0 Отговор
    Комунисти, кгб, още някой като извънземно няма ли да докараш.

    Какви са тия глупости.

    Каква стационарна камера като е стреляно с система за залпов огън която стреля на минимум 5 километра и зарядите падат почти вертикално.

    Ми тя анкетната комисия колко щеше да разследва след като разчитането на магнитни носители се точи много месеци.

    За градовете и ураганите всеки водопроводчик и гинеколог ще направи разлика между 120 мм тръба и 220 мм бурия дори и от остатъци от нея.

    Ти докажи че изобщо Опълченците са предприемали каквото и да е настъпление срещу Мариупол през последните няколко дни.

    Но вместо Руски войски май репортерите без да искат заснеха фацето на терористи от нато.

    Коментиран от #23

  • 23 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    значи няма линк с доклат на обссе!аз няма нищо да ти доказвам,путин с деиствията си го доказва бламираики комисията която би изяснила случая .кво неясно има тук?стационарната камера при блокпоста ето как снима ,руския обстрел при които загинаха пътниците в автобуса.тук руснаците пак се направиха на луди,а вие руските тролчета се опитвахте докато излязат тези кадри да прикривате истината с лъжливи доказателства : https://www.youtube.com/watch?v=Ap0GSMsoPHg
Новини по държави: