Отидете към основна версия

2 572 22

Обама към Русия: Големите държави не тормозят малките държави

  • барак обама-
  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • украйна-
  • индия-
  • посещение

Американският президент е на тридневно посещение в Индия

Снимка Архив АП

САЩ не обмисля военен вариант срещу Русия, но разглежда всички други възможни опции за засилване на натиска срещу Русия заради подкрепата й за сепаратистите в Украйна. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в неделя, съобщава Си Ен Ен.

„Дълбоко притеснени сме от последното нарушаване на примирието с Русия", каза той, добавяйки, че „няма да бъде ефикасно да се обвързваме с военен конфликт с Русия".

"Ние нямаме интерес да видим Русия отслабена или икономически нестабилна. Имаме интереси, които вярвам, че всяка страна има, да насърчим основния принцип, който е: Големите държави не тормозят малките държави", каза Обама пред репортери в Ню Делхи, където пристигна в неделя.

След продължителен полет Обама заяви, че ще "разгледа всички допълнителни варианти, които са на разположение, за да не се наложи да се стига до военна конфронтация."

Обама ще бъде първият лидер на САЩ, който ще присъства на годишния парад за Деня на Индия, колоритен военна спектакъл с участието на маршируващи групи, танци и много тежки машини.

Парадът е напомняне за десетилетия на често напрегнати отношения между Индия и САЩ. Военната демонстрация като цяло, с транспортните средства и оборудването, които ще преминат пред очите на Обама, е предимно руско производство, остатък от позицията на Индия от времето на Студената война.

Русия остава най-големият доставчик на оръжия за Индия, и докато делът им постоянно намалява, руският военен внос все още е в размер на три четвърти от запасите на Индия.

С влошаващите се отношения между САЩ и Русия до нива от Студената война, Обама се надява да балансира влиянието на Москва в Индия по време на посещението си тази седмица.

Изказването на американският президент идва ден след като градските власти в Мариупол, Украйна заявиха , че при обстрел в югоизточната част на Украйна са били убити най-малко 30 души, включително две деца. Още 102 души са били ранени, най-малко 75 от които са били откарани в болници за лечение, съобщиха властите в Мариупол.

Проруските сепаратисти са виновни за атаката срещу жилищни райони в пристанищния град, заяви от своята фейсбук страница регионалния шеф на полицията в Донецк Вячеслав Аброскин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Сорос: Да спасим Украйна с $15 млрд.

    Западът трябва спешно да налее $15 млрд. в Украйна, за да помогне започналите в страната демократични промени. За това призовава в статия за в. &bd ...
    28.01.2015
    1 843
    11
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания