Last news in Fakti

28 Януари, 2015 09:58 1 841 11

Сорос: Да спасим Украйна с $15 млрд.

  • украйна-
  • помощ-
  • пари-
  • русия

Победилата демокрация в Киев ще промени Кремъл

Западът трябва спешно да налее $15 млрд. в Украйна, за да помогне започналите в страната демократични промени. За това призовава в статия за в. „Ню Йорк таймс“ известният инвеститор Джордж Сорос. Той заедно с френския журналист Бернар Анри-Леви публикува статия, която е апел към Европейския съюз да се намеси по-активно с инвестиции в подкрепа на Киев.

След свалянето от власт на бившия президент Виктор Янукович духът на новата Украйна сега е силен както никога досега. Това се проявява на фона на пряката военна намеса на Русия, която подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

Джордж Сорос отбелязва, че „нова Украйна“ е пряка противоположност на „стара Украйна“, която е била разядена от корупция. Предприемачът отбелязва, че опозиционерите от Майдана са се захванали за конструктивна работа по създаването на нация.

САЩ одобри споразумение за предоставяне на гарантиран заем от $ 2 млрд. долара на Украйна за подпомагане на краткосрочните социални разходи през 2015-а година.

Във вторник и финансовите министри от ЕС постигнаха споразумение за нов заем за Украйна в размер на 1,8 млрд. евро, който да помогне за спасяване на страната от фалит.

От Брюксел намекнаха, че остава в готовност за предоставяне на нови финансови инжекции на Киев.

„Много от тези, които сега влизат в правителството, са доброволци, които са се отказали от високоплатена работа, за да служат на страната си“, отбелязва Джордж Сорос. Той посочи инвестиционния банкер Наталия Яреско, която ръководи Министерството на финансите, получавайки заплата от няколко стотин долара.

Сорос все пак призовава Украйна да не сравнява с Грузия, където Михаил Саакашвили незабавно разформирова местния КАТ, а в Украйна пътните полицаи все пак продължават да вземат подкупи.

Авторите на статията признават, че ако в Грузия корупцията е била монополизирана от държавата, то в Украйна има шанс да избегне тези последствия, защото демокрацията не се опира само на един човек.

„Украйна може да се защити, но на нея е необходима финансова помощ от близо $15 млрд.“, посочва Сорос. Той не пропуска да отбележи, че новите украински власти отговорно ще се отнесат към получените пари.

Сорос упрква Европа в бавност, отбелязвайки че руският президент Владимир Путин, който иска да унищожи нова Украйна, действа по-бързо.

Финансистът уверява, че ако ЕС бъде щедър, то стабилна и процъфтяваща Украйна ще стане пример за населението на Русия, което ще принуди политическия елит да следва пътя на Киев.

Европа ще получи като награда Нова Русия, която от потенциален противник ще се превърне в потенциален партньор.

Статията на Джордж Сорос отчасти повтаря негово мнение за „Файненшъл таймс“ от 8 януари, когато той предложи Европа да окаже финансова помощ на Киев в размер от $50 млрд.

В статията си за влиятелния делови вестник не пишеше за вероятните позитивни последици за Русия, а акцентираше против компромисите с Кремъл, които могат да доведат до военна конфронтация. Все пак за в. „Ню Йорк таймс“ Сорос не призовава за нови санкции срещу Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    2 0 Отговор
    Егати подлата мутра.
  • 2 СССР

    1 0 Отговор
    Спасявай себе си гаден ЕВРЕЙН .
  • 3 Бай Ганчо

    2 0 Отговор
    А колко трилиона ще изто4ат от Украйна тези крадци след това
  • 4 999

    0 0 Отговор
    Те спасиха Гърция с 300 милярда.
  • 5 Wow

    3 0 Отговор
    Тая Украйна вече е неспасяема! А всички еврейски подлоги като тоя на снимката са за затвор!
  • 6 некойси

    2 0 Отговор
    Браво, какви доблестни люде с честно натрупан капитал има по тоя свят, загрижени за бедните Украинци.
    Това ме трогна ... пророних сълза.
  • 7 Бате Цецо

    2 0 Отговор
    Сорос, каква демокрация, какви 5 лева? И защо да се харчат паритре на данъкоплатците за чужда война?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 по темата

    1 0 Отговор
    Скоро рогатия ще си го прибере, и ще му направи салтанати като на добър служител!
  • 10 миротворец

    1 0 Отговор
    дърт еврейски ,върви на ......... си ти и цялата ви хунта ционистки лешояди. Не случайно ви мразят в целият свят. Е.АТИ АЛЧНОСТА,Е.АТИ ГАВРАТА С ХОРАТА. Отивайте 100 метра под земята и не забравяйте да си вземете и ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ с вас за да си печатате хартиики .....
  • 11 Долара извън употреба

    0 0 Отговор
    Мечтата ми е долара да падне като международна валута и всички международни валутни операции да не минават през долара . Тогава фалита на САЩ и такива американски палячовци като Сорос забогатели по знаен и незнаен начин е в кърпа вързан . И тогава едва ли ще раздава толкова щедро милиарди насам и натам. Тогава вече могат във Федералния резерв да си печатат хартия коооооолкото си искат....няма да им помогне.

    Като си помисля , че по-голямата част от хората в арабския свят и в Африка живеят в крайна нищета и умират от глад ....и от друга страна като му видя мазната мутра на този мошеник да ми говори за милиарди и честно ви казвам изпитвам непреодолимо желание да му избия стъклокерамиката с една дясна права резачка в зъбите.