Отидете към основна версия

5 146 28

Сепаратистите атакуват украинската армия в Донбас

  • донбас-
  • сепаратисти-
  • русия-
  • украйна

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин да упражни влияние върху сепаратистите

Най-малко седмина украински войника са били убити, а други 24-ма са били ранени при последната офанзива на руските сепаратисти срещу украинските сили, съобщава УНИАН.

Цел на атаката е бил плацдармът в района на град Дебалцево, уточнява Интерфакс. Намиращите се там украински военни части и доброволци са били подложени на масирания огън на над 40 оръдия и реактивни системи за залпов огън.

В Луганска област Прокиевските власти в Луганск и Донецк обявиха, че планират евакуация на деца от няколко области в зоната на сраженията. Правителството на Украйна обяви извънредна ситуация в Донецка и Луганска област и въведе режим на повишена готовност върху цялата територия на страната, предаде АП.

Лидерът на донецките сепаратисти Александър Захарченко посочи пред РИА „Новости“ боевете се водят на цялата територия на Донецка област. Целта на офанзивата е да се обединят силите на сепаратистите.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин да упражни влияние върху сепаратистите за прекратяване на насилието и спазване на Минските договорености.

Същевременно полският президент Бронислав Коморовски призова ЕС да обмисли налагането на по-строги санкции на Русия.

По молба на Киев посланиците от 28-те страни от НАТО и Украйна се събират на специална среща, за да обсъдят новия взрив от насилие в Източна Украйна.

Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер в нов опит да сложи край на ескалацията на конфликта в Източна Украйна. Предишното заседание беше бламирано от посланика на Русия, който не прие искането на Великобритания да се състави анкетна комисия за обстрела на Мариупол, при която бяха убити 30 мирни граждани, а други 100 бяха ранени. Президентът на САЩ Барак Обама обеща дори да засили санкциите срещу Русия.

Заплахите на Запада за нови санкции представляват неоправдан „икономически шантаж“, заяви говорителят на президента Путин Дмитрий Песков. От своя страна Владимир Путин при среща със студенти от Санкт Петербург нарече украинската армия „натовски легион“, който се стреми да постигне геополитически цели за възпиране на Русия, предаде ТАСС.

Той посочи също, че официален Киев отказва да върви по пътя на мирното уреждане на конфликта в Донбас и е използвал прекратяването на огъня за прегрупиране на силите.

Близо 500 миньори са блокирани в шахта в Източна Украйна, след като подстанцията, захранваща асансьорите на мината била ударена от снаряд. Инцидентът е станал в мина "Засядко" близо до Донецк, съобщиха местните власти. Управата на мината вече е предприела действия за изваждането на миньорите. Към момента са евакуирани около 100 миньори.

На 11-и януари подобна авария блокира за кратко под земята 300 миньори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Сорос: Да спасим Украйна с $15 млрд.

    Западът трябва спешно да налее $15 млрд. в Украйна, за да помогне започналите в страната демократични промени. За това призовава в статия за в. &bd ...
    28.01.2015
    1 843
    11