26 Януари, 2015 16:16 5 128 28

Сепаратистите атакуват украинската армия в Донбас

  • донбас-
  • сепаратисти-
  • русия-
  • украйна

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин да упражни влияние върху сепаратистите

Най-малко седмина украински войника са били убити, а други 24-ма са били ранени при последната офанзива на руските сепаратисти срещу украинските сили, съобщава УНИАН.

Цел на атаката е бил плацдармът в района на град Дебалцево, уточнява Интерфакс. Намиращите се там украински военни части и доброволци са били подложени на масирания огън на над 40 оръдия и реактивни системи за залпов огън.

В Луганска област Прокиевските власти в Луганск и Донецк обявиха, че планират евакуация на деца от няколко области в зоната на сраженията. Правителството на Украйна обяви извънредна ситуация в Донецка и Луганска област и въведе режим на повишена готовност върху цялата територия на страната, предаде АП.

Лидерът на донецките сепаратисти Александър Захарченко посочи пред РИА „Новости“ боевете се водят на цялата територия на Донецка област. Целта на офанзивата е да се обединят силите на сепаратистите.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин да упражни влияние върху сепаратистите за прекратяване на насилието и спазване на Минските договорености.

Същевременно полският президент Бронислав Коморовски призова ЕС да обмисли налагането на по-строги санкции на Русия.

По молба на Киев посланиците от 28-те страни от НАТО и Украйна се събират на специална среща, за да обсъдят новия взрив от насилие в Източна Украйна.

Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер в нов опит да сложи край на ескалацията на конфликта в Източна Украйна. Предишното заседание беше бламирано от посланика на Русия, който не прие искането на Великобритания да се състави анкетна комисия за обстрела на Мариупол, при която бяха убити 30 мирни граждани, а други 100 бяха ранени. Президентът на САЩ Барак Обама обеща дори да засили санкциите срещу Русия.

Заплахите на Запада за нови санкции представляват неоправдан „икономически шантаж“, заяви говорителят на президента Путин Дмитрий Песков. От своя страна Владимир Путин при среща със студенти от Санкт Петербург нарече украинската армия „натовски легион“, който се стреми да постигне геополитически цели за възпиране на Русия, предаде ТАСС.

Той посочи също, че официален Киев отказва да върви по пътя на мирното уреждане на конфликта в Донбас и е използвал прекратяването на огъня за прегрупиране на силите.

Близо 500 миньори са блокирани в шахта в Източна Украйна, след като подстанцията, захранваща асансьорите на мината била ударена от снаряд. Инцидентът е станал в мина "Засядко" близо до Донецк, съобщиха местните власти. Управата на мината вече е предприела действия за изваждането на миньорите. Към момента са евакуирани около 100 миньори.

На 11-и януари подобна авария блокира за кратко под земята 300 миньори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски сепаратист

    3 0 Отговор
    Не са "руските сепаратисти",а ОПЪЛЧЕНЦИ. Т.....ко.
  • 2 до руски сепаратист

    1 3 Отговор
    не са опълченци а руска редовна армия.
  • 3 Бай хой

    3 1 Отговор
    Миналата седмица Путин призова превратаджииите да изпълнят договореностите от Минск, вместо това потрошенко нареди обстрел и терор над жилищните квартали.

    Когато те избиваха мирните граждани и деца меркел и европа се радваха.

    Сега когато Опълченците контраатакуваха и хванаха в котел 8 000 фашисти край Дебалцево великите демократи и радетели за мир нададоха вой до небесата.

    Фашистките методи, извършват провокативни терористични операции и обвиняват други за зверствата извършени от самите тях. Също както с кораба Мейн, кулите близнаци, Мегдана, Одеса, МН17 и кой знае още къде.
  • 4 Бай хой

    3 1 Отговор
    Какви Руски сепаратисти. Да не би руски сепаратисти да искат да се отцепят от Русия.

    Анти Руската пропаганда излезе от контрол и разум.
  • 5 раптор

    3 0 Отговор
    Гледайте само доказателствата за това, че руската армия воюва в украйна, да не са като тези за химическото оръжие на садам... Опасна игра се играе и то срещу 2рата по ядрен потенциал държава... Ако не и 1ва!
  • 6 999

    3 0 Отговор
    Рано или късно Америка ще заплати скъпо за това самоизбиване между християни които до вчера бяха братя с общи бракове деца и внуци. Девиза на САЩ „Разделяй и владей.
  • 7 Киро

    1 4 Отговор
    путински тролове пак пропагандират колко било лошо една държава сама да избира бъдещето си и да защитава територията си!

    Путинизма = чума

    Коментиран от #8, #10, #25

  • 8 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Лекарствата...
  • 9 раптор

    4 1 Отговор
    Кире, обаче на украйна никой не и пречеше сама да си избира бъдещето! Това там им е 3та революция за 24 години... Просто този път нещата си е... м... И вина имат всички участници! Русия, можеше да устои на шантажите, но в крайна сметка я предизвикаха да се въвлече в конфликта!
  • 10 999

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Приказваш като пиян с к........
  • 11 909

    3 1 Отговор
    ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ИДО КИЕВ ЩЕ ОТИДАТ !ЩЕ ИЗБИЯТ УКРАИНСКИТЕ _АМЕРИКАНСКИ ФАШИСТИ ! ТЕРОРИСТИТЕ ОТ САЩ СКОРО ЩЕ ОБЯВАТ ФАЛИТ !
  • 12 909

    3 1 Отговор
    НАПРЕД ОПЪЛЧЕНЦИ ИЗБИЙТЕ ФАШИСТИТЕ !!!
  • 13 Киро

    1 4 Отговор
    Няколкото путински трола тук, май газ пикаете, а?
    Няма кой да ви се върже на глупостите.

    Впрочем к'во става с рубличките, дето ви плащат да киснете тук?
    Стават ли още за нещо или само да си запалите махорките с тях?

    Коментиран от #14, #20, #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 tost

    0 1 Отговор
    Русия действа,както САЩ във войната в Авганистан,с доставки на модерно оръжие и военни експерти.Явно рашъните са си научили добре урока от студената война,а това че Украйна (45 000 000 население)неможе да се справи с 9000 руснаци ми звучи смешно.В момета Русия губи много,но за в бъдеще САЩ и Европа ще загубят доста милиарди в дупката наречена “Украйна“,90% от заводите и стоките отиват в Русия.Какво направи Европа за България през последните 25 години......? Ами една магистрала.Е същото очква и Украйна.
  • 16 tost

    1 0 Отговор
    Кире по полека шъ спукаш злъчката.Замисли се малко когато зареждаш бензин 100% руски(Нефтохим Бургас),вечер си включваш телевизора - тока от АЕЦ козлодуй(руски) ,газта с която работи българската индустрия - руска,а печалбата(в долари и евро) от тебе в джоба на Путин.Разликата е че в Русия уравляващите са добре и санкцийте засягат най вече обикновения човек.Ми то и в БГ е същото:Гербери,Комунисти,Турци и други смешници са добре а народа май лапа мухи.

    Коментиран от #18

  • 17 Сульо

    3 0 Отговор
    Не е украинската армия, а шайката на Порошенко, която избива собствения си народ в Донбас. Дано Путин им помогне да освободят Киев.
  • 18 999

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "tost":

    Рядко правя комплименти но ти си го заслужаваш .
  • 19 631016

    2 0 Отговор
    Украйна ли - няма такава държава.Да я пердашат руснаците.Браво на тях. Украинците са терористи.
  • 20 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    тримата спамаджии в екип.васко 100 те ника раптора ! нищо конкретно,смъъърт,терористи....само дето не четат статиите в които се казва кои са терористите !

    Коментиран от #22

  • 21 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    и както при падането на самолета,руската страна отказва да се предприеме разследване.що така бе васко,ти нали лично познаваш този укроп дето е стрелял с града по собствения си народ?подобно на българските престъпници руснаците сега ще се шушумигясват и след месец като всичко е отминало ще натинснат бутончето на васко 100 те ника и на подобните тролчета по света ,а и в русия и ще се почне как укропите са виновни за всичко.е ако трябва да сме обективни макар путин отдавна да използва тези номера не ги е измислил той ,а само прилага наученото от чичко ленин!

    Коментиран от #24

  • 22 999

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Десислава Димитрова":

    Вие с Киро не се ли взехте или той чака да се научиш да пишеш с главна буква.
  • 23 ПРАВДА

    2 0 Отговор
    Да пожелаем от все сърце здраве, сили, разум и успех на Русия и президента В.В. Путин в намирането на мирен изход в този изключително взривоопасен конфликт.
    Запада се стреми да вмъкне Русиа във война а Русия всячески се стреми да намери мирен изход и избегне безсмислените човешки загуби. Това е конфликта на 21ви век. който може да прерастне и в ядрен. Ние нямяме никакви натовски цели и интереси и следва да се разграничим от тях докато не е късно.
    Да пази БОГ РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ!

  • 24 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Десислава Димитрова":

    Поредната нагла лъжа. Точно украинците възпрепятстваха разследването като системно обстрелваха останките на МН17.

    Благодарение на Опълченците кара сандъците бяха запазени и предадени на разследващите органи със съдействието на Русия.

    И какво направиха великите британци. Защо не оповестят резултатите от разчитане на записите.

    Така се действа при започване на мръсна война в която нападателите от нато надминават кретенията на хитлер.

    Коментиран от #26

  • 25 европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    абсолютно съм съгласен с теб! хората сами трябва да избират бъдещето си! Обаче когато хората проведоха референдум и избраха да се отделят от Украйна - срещу тях пратиха танкове и самолети.... А сега докато защитават земята си - целия западен свят скочи срещу и тях и се възмущават "как така, тея защо не дават да ги трепят?!"

    Коментиран от #27

  • 26 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    само дето забрави че експертите от холандия си тръгнаха заради прострелването на района,а след това местните за да заметат следите им пратиха труповете,черните кутии и т.н. доказателства . има официални становища на германската разузнавателна служба ,пентагона и нато кой е свалил самолета.холанските експерти ще излязат с крайно мнение в дадените срокове и няма да е различно от известното,но тогава кво ще пишеш ми е чудно.всъщност не ми е чудно ще пишеш като се га:муууу,смъъъърт,фашисти....
  • 27 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "европеец":

    тва е пълна лъжа.референдум в смисъла на понятието и международните стандарти не е провеждан и съответно не е призннат от никоя страна освен от путинландия!както и не е вярно, че местните се защитават срещу украинците ,това е терористична операция дирижирана от руските служби с цел дестабилизирането на украйна ,факт по който има единно становище на всички държави пак без путинландия!
  • 28 Я БА ДА БА ДУ

    0 0 Отговор
    Деско,
    единочка требе да си, щото такъв Патологичен случай като теб, едва ли шъ си найде еша.
    Обречена си!
    Предполагам че си още девойка "необяздена". Нема и да вкусиш от блаженките на живота. То жена ли си, пън ли си?
    Затова си и такъвъ злостна. И мъж нема да вкусиш?
    Пълна си с глупости като магаренце с "ГАЗОВЕ".