Отидете към основна версия

3 237 12

Поне 20 нови жертви в Източна Украйна

  • източна-
  • украйна-
  • донецката-
  • луганската-
  • народни републики-
  • терористични организации-
  • жертви-
  • обстрел-
  • мариупол-
  • пасе-
  • парламентарната асамблея-
  • съвета на европа

В същото време украински депутати настояват Европа да обяви Донецката и Луганската народни републики за терористични организации

Последна почит към жертвите от Мариупол, за които двете страни в конфликта взаимно се обвиняват. Снимка: АП/БТА

В резултат на обстрел от страната на украинските сили на населени пунктове в самообявилата се Донецка народна република (ДНР) за денонощие са загинали 4-ма мирни жители, а 9 са били ранени, съобщи представителят на Министерството на отбраната на републиката Едуард Басурин. По думите му, за това време украинските военни 68 пъти са обстреляли територията на самопровъзгласилата се Донецка република, предаде агенция ТАСС.

За миналите денонощия поради обстрела на контролираните от Киев сили в Луганската народна република са загинали 16 души, а 114 са били ранени, предаде министърът на здравеопазването на ЛНР Лариса Айрапетян. “Раните са основно от шрапнели и са много тежки. Не успяваме да транспортираме хората до болниците. В град Стаханов има и много пострадали деца“, съобщи Айрапетян.

Междувременно стана ясно, че украинският президент Петро Порошенко е написал писмо до руския си колега Владимир Путин с искане руската страна да изпълнява мирните договорености от Минск и също така да бъде освободен украинският пилот Надежда Савченко, предаде агенция РБК. Порошенко отбелязва в него, че смята въведените по отношения на Русия санкции за ефективни.
За писмото до Путин самият Порошенко разказа в интервю за полския тв канал TVN-2. В него той настоява Западът да създаде условия „да бъде заставена Русия да участва в преговори и да изпълнява задълженията, които е поела.

Надежда Савченко попадна в руски следствен изолатор през лятото на 2014 г., когато участваше във военните действия в Източна Украйна и, по нейни думи, е била пленена от проруските опълченци сепаратисти. Главната прокуратура на Украйна обвинява за похищението й лидера на самообявилата се Луганска народна република Игор Плотницки и руския гражданин Александър Попов. Според версията на руската страна, Савченко самостоятелно преминала границата като бежанка. В Русия тя е обвинена за съпричастност към убийствата на снимачна група руски журналисти. Вчера Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция с искане за освобождаването й.

Обстановката в Югоизточна Украйна остава напрегната. Мисията на ОССЕ установи, че обстрелът на град Мариупол, при който 30 души загинаха, се е водел от територия, контролирана от опълченците на самопровъзгласилата се Донецка народна република, твърди РБК. Вчера Върховната рада (парламента) на Украйна призна Русия за страна агресор, а Донецката и Луганската народни републики – за терористични организации.

Украински депутати поискаха от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също да признае Донецката и Луганската народни републики за „терористични организации, фактически поддържани от Руската федерация“.

Събитията в Мариупол бяха осъдени остро от международната общност. На планираната за 29 януари среща на външните министри от ЕС ще бъде разгледан въпросът за въвеждането на нови санкции срещу Москва.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: