Отидете към основна версия

1 931 5

Снаряд удари болница в Донецк, има жертви

  • украйна-
  • обстрел-
  • болница-
  • донецк-
  • убити-
  • ранени-
  • папа франциск-
  • углегорск-
  • едуард басурин-
  • евакуация

Папа Франциск призова за прекратяване на братоубийствената война в Украйна

Снимка: АП/БТА

Артилерийски снаряд попадна в сградата на болница в Донецк, предаде Донецката информационна агенция, позовавайки се на градската администрация. Според  съобщението на кметството в Донецк, при инцидента има убити и ранени, а медицинското заведение е с прекъснато електрозахранване. Военният кореспондент на „Комсомолска правда“ Александър Коц обяви в Туитър, че по предварителни данни загиналите са трима.

От Министерството на вътрешните работи на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщават за 4 жертви и четирима ранени мирни жители, които в момента на обстрела не са се намирали в болницата, а са минавали наблизо, цитира РИА „Новости“. Самоличността на трима от загиналите е установена – те са мъже, родени съответно през 1948, 1973 и 1980 г., а на четвъртия е в процес на изясняване.  Военни сблъсъци в момента има в редица населени места на Луганска и Донецка област.

Междувременно сепаратистите заявиха, че идеята за въвеждане на „режим на тишина“ за евакуиране на населението от района на Углегорск, наречен от репортерите „град на мъртвите“, и още три населени места е тяхна. От Киев  издигнали съответно контрапредложение, което се оказало неприемливо, а след това представили аналогична инициатива, но вече като своя. Според представителя на Министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, евакуацията на гражданите преминавала под артилерийска канонада от страна на украинските сили.

Според „Комсомолска правда“, сепаратистите отворили хуманитарен коридор за изтегляне на хората, но украинската страна не искала да ги пропусне през своята фронтова линия. Беженците били транспортирани към Макеевка, където за тях били осигурени храна и временно настаняване. Жителка на Углегорск разказала, че центърът на града практически вече не съществува заради завчерашния обстрел с ракети „Град“, хората избягали, а в населеното място електричеството и телефонните връзки били прекъснати.

От Углегорск са евакуирани над 1000 души, твърди Басурин, но в града са останали жители, които не искали да се евакуират.

По данни на Министерство на отбраната на ДНР за последните денонощия загубите на противниковата страна възлизали на 21 души, а изявленията на Киев, че сепаратистите обстрелват мирното население, са лъжа, цитира РИА "Новости" коментара на Басурин по повод искането на председателя на ОССЕ Ивица Дачич за незабавно въвеждане на 3-дневно примирие за извеждане на мирното население от района.

Междувременно папа Франциск осъди ескалирането на военните действия в Източна Украйна и нарече "скандална" братоубийствената война между християни, съобщиха АНСА и АП. На днешната си обща аудиенция пред 7000 вярващи главата на Римокатолическата църква пикани към повече международни усилия, за да бъдат върнати на масата за преговори подкрепяните от Русия сепаратисти и правителството в Киев, тъй като "диалогът е единственият възможен път за възстановяване на мира и на съгласието в тази изстрадала страна".

„Мисля за вас, украински братя и сестри, вие всички сте получили еднакво кръщение. Водите битка с християни. Помислете си”, призова Светият отец.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: