Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 14:55 1 927 5

Снаряд удари болница в Донецк, има жертви

  • украйна-
  • обстрел-
  • болница-
  • донецк-
  • убити-
  • ранени-
  • папа франциск-
  • углегорск-
  • едуард басурин-
  • евакуация

Папа Франциск призова за прекратяване на братоубийствената война в Украйна

Снаряд удари болница в Донецк, има жертви - 1
Снимка: АП/БТА

Артилерийски снаряд попадна в сградата на болница в Донецк, предаде Донецката информационна агенция, позовавайки се на градската администрация. Според  съобщението на кметството в Донецк, при инцидента има убити и ранени, а медицинското заведение е с прекъснато електрозахранване. Военният кореспондент на „Комсомолска правда“ Александър Коц обяви в Туитър, че по предварителни данни загиналите са трима.

От Министерството на вътрешните работи на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщават за 4 жертви и четирима ранени мирни жители, които в момента на обстрела не са се намирали в болницата, а са минавали наблизо, цитира РИА „Новости“. Самоличността на трима от загиналите е установена – те са мъже, родени съответно през 1948, 1973 и 1980 г., а на четвъртия е в процес на изясняване.  Военни сблъсъци в момента има в редица населени места на Луганска и Донецка област.

Междувременно сепаратистите заявиха, че идеята за въвеждане на „режим на тишина“ за евакуиране на населението от района на Углегорск, наречен от репортерите „град на мъртвите“, и още три населени места е тяхна. От Киев  издигнали съответно контрапредложение, което се оказало неприемливо, а след това представили аналогична инициатива, но вече като своя. Според представителя на Министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, евакуацията на гражданите преминавала под артилерийска канонада от страна на украинските сили.

Според „Комсомолска правда“, сепаратистите отворили хуманитарен коридор за изтегляне на хората, но украинската страна не искала да ги пропусне през своята фронтова линия. Беженците били транспортирани към Макеевка, където за тях били осигурени храна и временно настаняване. Жителка на Углегорск разказала, че центърът на града практически вече не съществува заради завчерашния обстрел с ракети „Град“, хората избягали, а в населеното място електричеството и телефонните връзки били прекъснати.

От Углегорск са евакуирани над 1000 души, твърди Басурин, но в града са останали жители, които не искали да се евакуират.

По данни на Министерство на отбраната на ДНР за последните денонощия загубите на противниковата страна възлизали на 21 души, а изявленията на Киев, че сепаратистите обстрелват мирното население, са лъжа, цитира РИА "Новости" коментара на Басурин по повод искането на председателя на ОССЕ Ивица Дачич за незабавно въвеждане на 3-дневно примирие за извеждане на мирното население от района.

Междувременно папа Франциск осъди ескалирането на военните действия в Източна Украйна и нарече "скандална" братоубийствената война между християни, съобщиха АНСА и АП. На днешната си обща аудиенция пред 7000 вярващи главата на Римокатолическата църква пикани към повече международни усилия, за да бъдат върнати на масата за преговори подкрепяните от Русия сепаратисти и правителството в Киев, тъй като "диалогът е единственият възможен път за възстановяване на мира и на съгласието в тази изстрадала страна".

„Мисля за вас, украински братя и сестри, вие всички сте получили еднакво кръщение. Водите битка с християни. Помислете си”, призова Светият отец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    3 0 Отговор
    Аз пак питам защо когато Турция си анексира половината остров крит от Гърция под претекст,че половината от населението са турци не чух за никакви сепаратисти.
  • 2 Бай хой

    1 0 Отговор
    Тия в Донецк защо се оплакват. Та снарядите които падат там са изстреляни от евроориентирани люде с демократични възгледи.
  • 3 Монго

    1 0 Отговор
    САЩ веднага да въоръжи защитниците на Донецк...
  • 4 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    и пак загрижените за населението терористи :)!и руските псевдомедии пригласят.както навремето най-милитаризираното общество организираше асамблеи "знаме на мира"!!!смяяххх!само че на източноукраинците не им е до смях ,щото където се появи руската армия и започват бомбандировки на градове унищожение на инфраструктура , криминализация и разруха!
  • 5 преститутки

    0 0 Отговор
    Ирина Гигова,
    За да сте истински журналист, трябва да сте в служба на народа, отразявайки истината такава каквато е. Без да взема страна.
    Журналиста подпомага населението за неговото правилно ориентиране в дадена ситуция.
    В противен случай, журналиста се превръща в пропагандист и оръжие за масово поразяване-затъпяване на масите, превръщайки ги в наивна човешка маса, лесна плячка в ръцете на корупционната система.
    Нека видим какво Вие Ирина Гигова постигате с Вашата статия.
    От написаното в статията не става ясно на читателя, че именно Украинската армия нанесе артилерийските удари стрещу болницата в Донецк.
    Прави се опит да се представят фактите като не ясни и противоречиви, въпреки че всичко е от ясно по-ясно.
    Донецки-"терористи" се защитава в своя дом от ФАШИСТИТЕ изпратени от Киев.
    Донецк не изпраща войски извън своята територия и само отбиват атаките на "МИРОЛЮБИВИТЕ" Киевски войски.
    Статията не дава ясно да се разбере, че е лудост да се представя вината за бомбардировката на донецката болница била на ДОНЕЦКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА АРМИЯ. Тоест ДНР сами стрелят по себе си.
    От така поднесената информация в статията Ви излиза, че Мирът е по-скоро нужен на ПРЕВРАТАДЖИИТЕ ОТ КИЕВ налитайки в градовете и селата им с артилерия, танкове, самолети, редовна и наемна армия,
    а Войната е по-скоро е нужна на сепаратистите, защитавайки домовете, старците, жените и децата си.
    Ако журналистите не показват ИСТИНАТА ТО НЯМА И ДЕМОКРАЦИЯ.
    От това следва извода, че Вие не се стремите да представяте истината и да я представите пред читателите, за да могат те правилно да са информирани.
    Друг извод който следва, че Вие представяте фактите така както властта в България желае те да звучат.
Новини по държави: