Отидете към основна версия

6 435 37

Кой натисна спусъка, за да убие Немцов?

  • борис немцов-
  • русия-
  • убийство-
  • путин

Възможно е нападателите дори да не са знаели кой точно е тяхната мишена

Твърде вероятно е убийците на опозиционния политик Борис Немцов да не са професионалисти, коментира в. „Коммерсант“.

Възможно е нападателите дори да не са знаели кой точно е тяхната мишена,

смятат източниците от следствието.  
Те правят този извод като отчитат начина на убийството, оръжието и особеностите на боеприпасите.

Използваните патрони са произведени по различно време в два различни завода, тоест събирани са от разни  места и следователно престъпниците имат ограничен  достъп до боеприпаси. Стреляно е от пистолет Макараво или газов ИЖ, преработен на боен.

Престъпниците са оставили жива очевидката на стрелбата Анна Дурцикая. 23-годишната украинка е в шок и не може да назове марката на автомобила на убийците, съобщават източниците. Камерите в района на Кремъл обаче са били изключени заради ремонт.

Свидетелката на убийството на Борис Немцов Анна Дурицкая няма да напуска Русия до средата на следващата седмица. Украинският модел участва в следствени действия във връзка с разследването на престъплението.

Всичко това ще продължава, докато на власт е Путин.

Той поддържа имиджа си на силен лидер, като се възползва от идеологията на омразата. Путин не признава компромиси и използва сила, както за потушаването на изблиците на недоволство, така и външна агресия.

Няма никакво значение дали Путин е знаел за подготвяното убийство, дали го е извършил някой от близкото му обкръжение, или страничен човек, по всяка вероятност свързан с руската война в Украйна - в крайна сметка това е резултат от фашизирането и милитаризирането на обществото, което всеки ден се чувства в състояние на война. Това коментира за убийството на Борис Немцов пред радио Свобода бившият световен шампион по шах Гари Каспаров.

Убийството на Борис Немцов, случило се

„в най-силния разгар на студената гражданска война в обществото“,

неизбежно ще промени Русия, прогнозира в. „Ведомости“. Прекрачена е психологическата граница, отвъд която властта и динамичният слой на руското общество окончателно се разминават.
Разстрелът очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, тревожи се британският в. „Гардиан“.

Вярно е, че траурните шествия за Немцов в Москва и Санкт Петербург бяха впечатляващи. Но политическите възгледи на участниците в тези прояви за съжаление все още не са в състояние да мобилизират достатъчно силна подкрепа. И въпреки това моменти като тези карат "силния човек" в

Кремъл да слезе за малко на земята. Някой очевидно изпитва страх от възможна промяна. И очевидно "меката сила" (soft power), характерна за обществата в (Западна) Европа,

все пак е достатъчно силна, за да разклати уж стабилната постройка на властта в Москва,

коментира в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери при срещата си днес с руския си колега Сергей  Лавров в Женева настоя за прозрачно разследване на убийството на Немцов.

През 90-те години той беше специален пратеник на президента Борис Елцин в Нижни Новгород, чийто губернатор по-късно стана. След това той беше назначен за вицепремиер в руското правителство. През по-голямата част от този период на либерално управление на страната Немцов беше основна политическа фигура и застъпник за изтеглянето на руските войски от Чечения - по време на първата война там.

При управлението на Путин Немцов беше избран за заместник-председател на руския парламент и бе един от лидерите на руската либерална опозиция. Напоследък Немцов се бе заел да публикува статии и свидетелства за корупцията в Русия, припомня пред „Дойче веле“  руският анализатор Юри Бармин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини