Last news in Fakti

9 Март, 2015 16:59 3 676 22

Путин: Аз наредих анексията на Крим

  • путин-
  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • анексията

В крайна сметка Крим беше анексиран от Русия - по силата на един оспорван референдум, който Киев и Западът продължават да смятат за нелегитимен

За първи път за последните 12 месеца руският президент Владимир Путин разкри пред телевизията как е било взето решението за анексията на Крим, съобщава Би Би Си.

Държавният канал "Русия 1" излъчи в неделя трейлъра на документален филм, в който Путин говори съвсем открито за обстоятелствата около анексирането на полуостров Крим и бягството на бившия украински президент Виктор Янукович.

Това е станало на 22 февруари 2014 г. , когато цяло нощ руският президент Владимир Путин е обсъждал с представители на силовите служби как сваляният от власт украински президент Виктор Янукович да бъде спасен. В края на срещата Путин случайно се бил изпуснал, че е било време да се помисли за връщането на Крим в Русия.

Дни по-късно на полуострова се появиха тежко въоръжени „вежливи зелени човечета“, които завзеха военни поделения и ключови административни сгради. На 16 март в Крим се проведе референдум, който даде основание на Кремъл на 18 март да обяви, че присъединява полустрова.

Все още не е ясно кога ще бъде излъчен целият документален филм, , който е озаглавен "Пътят към родината", но дори само трейлърът към този филм, показан в неделя по руската телевизия, съдържа наистина сензационни кадри, отбелязва „Дойче веле“.

Като например тези, в които руският президент Путин разказва как на среднощно заседание с шефовете на службите за сигурност е била планирана спасителната операция за бившия украински президент Янукович, който след масови протести и тежки улични боеве между демонстранти и силите на реда избяга на 22 февруари от Киев в Донецк.

"Заседанието продължи до 7 часа сутринта", спомня си Путин и добавя: "Когато се разделихме, казах на колегите, че трябва да започнем да работим за връщането на Крим в Русия". Четири дни по-късно тежко въоръжена военна част установи контрол над местния парламент в Крим, който набързо насрочи дата за провеждането на референдум за присъединяването на полуострова към Русия. Тогава Украйна заговори за "инвазия" на Москва в Крим.

Макар да имаше множество доказателства, че военните части без опознавателни знаци, които превзеха стратегическите населени места на полуострова, са руски войници, Москва отричаше да е участвала пряко в тази операция.

В крайна сметка Крим беше анексиран от Русия - по силата на един оспорван референдум, който Киев и Западът продължават да смятат за нелегитимен. По-късно Путин призна за участието на руски военни части, а германското списание "Шпигел" припомня в тази връзка, че руски войници патрулираха в деня на т.нар. референдум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай тошо

    3 1 Отговор
    браво на Путин за смелоста,пак изпревари американите
  • 2 верт

    2 0 Отговор
    на Косово всички пляакаха , за Крим не може ...
    КВО ЩЕ ДЖАФКАТЕ ОТ ТУКА НАТАКА ..НЯМА ЗНАЧЕНИЕ

    Погледнете картата .. Крим е част от огромната Руска федерация и нокой на този свят не би посмял да си помисли че има начин това да не е така вече ..освен ако не мисли д аобявява война на РУСИЯ за да изважда крим от състава и хахахаха

    ПУТИН ПРАВИ ВОЕННИ ПАРАДИ ТАМ от тая статия само го мести от единия крчол в другия
  • 3 дфг

    2 0 Отговор
    да пак по някав олигофренси начин ни поднасят новини като върховни открития ..които са ясно на всеки отдавна ...

    Само янките ги е яд за Крим ..плана беше руските военни бази там да станат натовски ...ама путин тотално им взе близаката от ръцете
  • 4 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    ха,ха,ха.....ох къде сте бе баико,раптора и истината?елате четете кво казва путин,вожда ви пак потвърди моите думи срещу вашите!!!нямало руска окупация ,кримчани избрали бъдещето си на референдум и т.н. щуротии отидоха в канала!!!

    Коментиран от #5, #15

  • 5 Истината боли

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Това се казма мъжка постъпка!
    А не наште мекерете, до днес са за НАТО утре ще са за "европейска" армия!
    Къде са ти на.раните американци, нека да влезат в Крим да ги видм дали ще посмеят?
    На приказки са голямата работа, акто стане време да си покажат "топките" и започват да събират армия от Българи, Румънци, Поляци, Естонци, Литовци и Латвийци...... хахаха
    Коя война са спечелили, че не се сещам
    Завоювали са Мадагаскар без бой!

    Коментиран от #9

  • 6 ЙХГФ

    3 0 Отговор
    на Косово всички пляскаха , за Крим не може ...
    КВО ЩЕ ДЖАФКАТЕ ОТ ТУКА НАТАКА ..НЯМА ЗНАЧЕНИЕ

    Погледнете картата .. Крим е част от огромната Руска федерация и нокой на този свят не би посмял да си помисли че има начин това да не е така вече ..освен ако не мисли да обявява война на РУСИЯ за да изважда Крим от състава и хахахаха

    ПУТИН ПРАВИ ВОЕННИ ПАРАДИ ТАМ от тая статия само го мести от единия крчол в другия
  • 7 Бай хой

    3 0 Отговор
    В заглавието се говори за филм а отдолу тече поредната хамериканска пропаганда.

    Нагли и тъпи лъжи предназначени за малоумните неофашистчета.

    Дни по късно се появили тежко въоражени зелени човечета.

    Та Руските войски са си в Крим от повече от 120 години и никой не е искал те да напускат полуострова. Всички снимки преди година бяха на руски войници охраняващи базите си.

    Кримчани и днес благодарят на руските военни че не допуснаха бандеровци и неофашистите от майдана да извършат зверства както в Одеса и киев. Виждате какво е положението в мамента в украйна и колко по-спокоен е живота в Кримската Автономна Република.



  • 8 Жоро

    3 0 Отговор
    От две години живея временно в Букурещ.Имам всички тв канали,които предлага наѝ големия им тв,интерн.оператор "упс".На мен наѝ ми харесваше Русия24-Само това което никога не казва англо,американската пропаганда.Но наѝ-сигурният начин да си убедителен е да запушиш устата на опонента.От седмица вече цензурираха програмата Русия 24.Не се предлага вече и от другите тв оператори нито една руска програма.Фашизма доѝде.Добре,че с интернет за сега се гледа!

    Коментиран от #18

  • 9 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Истината боли":

    тва се казва мъжка постъпка :)!ами учете се от него и кажете ,да излъгахме преди за крим димитрова бе права:)!
    след изявлението на путин стигаме до следните изводи.путин е лъжец без достойнство.излъга в началото ,че няма руски войски в крим,сега казва точно обратното.освен това в русия важните решения все още се вземат на тъмно от шепа силоваци нарушаваики законите на страната.

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Дядо Поп

    2 0 Отговор
    Вие г-жо капаци ,ли имате на очите или едноцветни очила?
    Нима навремето Буш не излъга , че Ирак има хим. оръжие за да нахлуят там.Или пък убийството на Осама Б.Ладен,което всички одобряват не е силова постъпка?Че те по демократичните закони
    ако го бяха изправили пред съда той с тия пари дето ги имаше щеше да излезе светец и да го пуснат да си ходи свободно.
    ПО света е важало, важи сега и ще важи и в бъдеще правото на
    по- силния,опеделящ и закони и беззакония и какво ли не.
    Другото правило ,което ние трябва да следваме е- когато двама си ги мерят ония работи ,не си тикай задника там.
  • 11 Змей

    0 1 Отговор
    Алоуу, пут.офилите, преди да се захласвате по дребното човече, и как убива за да завладее чужда земя, на която било имало руснаци, забележете, че във Варна и Бургас рускоговорещото население е доста нараснало

    Коментиран от #12

  • 12 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Змей":

    Окога слепоците взеха да се имат за змейове. Истината е че терористи и агресори са сащ и където се намесят започват войни и тероризъм. Всичко друго е бла-бла.
  • 13 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Деси възхищавам ти се как умопомрачително се възхищаваш от себе си и колко много си била и си права. Жалко че никой не го забелязва това израстване. Не се притеснявай, продължавай все така напред и все напред и един ден психиатрите ще те оценят по достойнство.
  • 14 Истината боли

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    В Източна Украйна набиха популярен финландски журналист Антеро Ерола. Побоят над журналиста е станал веднага, след като той разказал на медиите, че Въоръжените сили на Украйна обстрелват позициите на опълченците в Донбас, въпреки установения режим за прекратяване на огъня.
    Кой лъже?
  • 15 раптор

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Какви щуротии? Защо се правиш на ударена? 1995година Крим си избира президен, който по-късно е премахнат от киев. Русия има 3 пъти по-висок стандарт на живот и 5 пъти по-висок потенциал за развитие... Що да не искат да са в състава на Русия, вместо да ги гаврят недоумките - украинци?!?! Всички украинци са контузени в главата и ти в това число! То тва даже не е интересен спор...
  • 16 ввв

    1 0 Отговор
    на Косово всички плясаха , за Крим не може ...
    КВО ЩЕ ДЖАФКАТЕ ОТ ТУКА НАТАКА ..НЯМА ЗНАЧЕНИЕ

    Погледнете картата .. Крим е част от огромната Руска федерация и нокой на този свят не би посмял да си помисли че има начин това да не е така вече ..освен ако не мисли д аобявява война на РУСИЯ за да изважда крим от състава и хахахаха

    ПУТИН ПРАВИ ВОЕННИ ПАРАДИ ТАМ от тая статия само го мести от единия крчол в другия
  • 17 дееее

    1 0 Отговор
    Е седнаха си на г.за фашагите в Украйна ... примирие вече хахааха

    равносметката :
    Крим - руски
    Изт.Украйна - Руска

    да би мирно седло не би чудо видяло ..

    оказа се че и америка да е зад гърбати срещу Русия не бива да се тръгва..

    А да ва видим ся Западна украйна колко ще прокопсате . без ресурсите и заводите от източна Украйна ..

    След 2-3 г сами ще искате пак да сте към руската федерация ...чакайте на ес и америка да ви храни ..ние сме я сурбали тая попара вече
  • 18 До Жоро

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро":

    А ве Жоро ти си голям бързак ! Значи щом румънците спряли канала Русия 24, автоматически в Румъния идва фашизма, така ли ? Най големите руски тв - интарнет оператори МТС, Мегафон и Билайн предлагат огромно количество канали, но основно руски и нито един нормален западен... Е, какво и там ли фашизма е на мода ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПРАВДА

    1 2 Отговор
    Няма Украинска нация!
    Няма Украински народ!
    Има Руски, Полски, Немски, Чешки, Унгарски и Български народи населяващи тази територия по границата на Русия наречени УКРАЙНИНИ в последствие УКРАЙНА.

    Както и ние имаме Видинско и Кула - Западни Украйнини.
    А наречете ги и тях Украинци като Македонците.

    Съгласно договора Горбачов и Рейган, така наречената Украйна не би следвало да кандидатствува за член на НАТО както и да притежава ядрено оръжие.
    Щом желае преобщаване с ЕС- БИТЕ ШОЙН-СИВОПЛЕ !
    Оправят си сметките със заемите към Русия и ритат канчето.
    Няма никакъв проблем.
    ДА АМА НЕ!
    Пълна ДИВАЩИНА.
    Заеми не дават нито САЩ, нито ЕС, нито МВФ.
    Дават им оръжия.


    Сами срещу "Миша" мечока.
    "Миша" още не излязъл от Тайгата а Украинците ближат рани и търсят помощ от вън.
    И ако утре разбъркат големите Л...А и ДЯДЯ ИВАН ТРЯБВА ДА ВЛИЗА И ДА СПАСЯВА СВОИТЕ СИ НАРОДИ И ТЕРИТОРИИ-ТО ТОЙ НАПЪЛНО ИМА ДА А Н Е К С И Р А И ОЩЕ ТЕРИТОРИИ.

    "ЖОПУ ПАДНЯЛ - ЗЕМЛЮ ПОТЕРЯЛ !"

    "или сабя на на кръст или х.. в г..!"

    " да би мирно седело не би чудо видело !"

    Хунтата е в тунел без изход.
  • 21 ПРАВДА

    2 1 Отговор
    СЛАВА РОССИЙ !

    СЛАВА ПРЕЗИДЕНТА ПУТИНУ !

    СЛАВА РУССКОЙ ФЕДЕРАЦИИ !

    СЛАВА РУССКОЙ АРМИИ !

    СЛАВА ДОМБАССУ !

    ПОБЕДА БУДЕТ ЗА ВАМИ !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.