Отидете към основна версия

2 399 27

Порошенко зове за бойкот на световното по футбол в Русия

  • украйна-
  • донбас-
  • световната купа-
  • русия-
  • сепаратисти

Над 100 германски граждани се бият на страната на проруските сепаратисти в Донбас

Снимка: АП/БТА

Водещите национални отбори по футбол трябва да  бойкотират Световната купа по футбол, която трябва  да се проведе през 2018 г. в Русия. Този призив  отправи в интервю за германския в. "Билд"  украинският президент Петро Порошенко.

Според него това се налагало заради военната  намеса на Москва на страната на проруските  сепаратисти в Донбас.
"Мнозина казват, че е нужно да се раздели футболът  от политиката. Но как това да стане? Най-силният  клуб на Украйна - донецкият "Шахтьор" е принуден  да играе домакинските си мачове в Лвов. Това е на  1200 км от родния стадион. Това се налага, защото  руските войници превзеха Донецк.

Струва ми се, че световното по футбол през 2018 г.  в Русия трябва да се бойкотира. Докато руската  армия се намира на територията на Украйна, не може  и дума да става за провеждането на Световната  купа", отбеляза Петро Порошенко.

След началото на конфликта в Украйна редица  европейски политически деятели се обявиха за  бойкот на световното по футбол в  Русия. Вицепремиерът на Великобритания Ник Клег  също се присъедини с призив за бойкот на спортната  проява в знак на протест срещу намесата на Русия в  Украйна.

Пред в. "Билд" Порошенко разкри, че при своята  предстояща среща в Берлин с канцлера Ангела Меркел  ще настоява за разширяване на германската  несмъртоносна военна помощ за Киев. Той посочи, че  последното договорено в Минск примирие е било  нарушено от Русия над 1000 пъти. При тези сражения  са били убити 68 украински войници, а други над  380 са били ранени.

Според Порошенко единственият начин за мирно  регулиране на конфликта в Донбас е изтеглянето на  редовната руска армия. От друга страна Киев ще иска от Берлин повече доставки на радари, дронове, очила за нощно виждане, защитна екипировка и други средства за комуникация.

Над 100 германски граждани се бият на страната на  проруските сепаратисти в Донбас, разкрива в. "Велт  ам зонтаг". Повечето от тях са се преселили в  Германия от бившия СССР. Много от тях имат и   предишен военен опит.

Само преди седмици  тайните служби на Германия  разкриха, че 400 германци вече действат в Сирия и  Ирак. Петима от германските джихадисти вече са  извършили самоубийствени атентати.
Германските неонацисти се подвизават предимно в  източната част на страната. В западните провинции  доминират джихадистите, някои от които се  превръщат в масови убийци, коментира „Дойче веле".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини