Отидете към основна версия

1 133 1

Съветват грузинската прокуратура да обвини президента Саакашвили

  • михаил саакашвили-
  • дело-
  • грузия-
  • президент-
  • съветват
Михаил Саакашвили в Киев през декември 2013 г.

Бившето правителство на Грузия в периода 2005-2010 г. е изпълнявало план насочен към установяването на контрол върху медиите и заглушаването на публичните критики. Това сочи заключението на международните съветници на главния прокурор на Грузия.

Те препоръчват да се продължи нашумялото наказателно дело срещу бившия президент Михаил Саакашвили, съобщава Regnum.ru.

Делото срещу Саакашвили и други високопоставени длъжностни лица е във връзка с употребата на сила срещу мирни демонстранти и конфискацията на имущество на Аркадий Патаркацишвили, включително и телевизионната компания "Имеди". Заключението на експертите е, че има достатъчно доказателства за да се продължи съдебното преследване на Саакишвили,  бившият вътрешен министър Вано Мерабишвили, бивш министър на отбраната  Давид Кезерашвили, бивш главен прокурор Зураб Адеишвили и бившият кмет на Тбилиси Гиги Угулава.

Групата от международни консултанти е създадена през юли 2014 г., по инициатива на Главния прокурор на Грузия. Сред тя са кралският адвокат от Великобритания сър Джефри Найс, бившият главен прокурор на Израел Моше Ладор и бившият началник на отдела за борба с организираната престъпност и рекета в американското министерство на правосъдието Пол Коф.

Това е второ заключение на консултантите. Преди това те представиха препоръки по  по случая на побой над депутата Валери Гелашвили през 2005 г.. . Там те също препоръчаха прокуратурата на Грузия да продължи съдебното преследване на Михаил Саакашвили и други бивши служители.

Михаил Саакашвили беше президент на Грузия от януари 2004 до ноември 2013 с кратко прекъсване в края на 2007 г. От февруари той е съветник на украинския президент Петро Порошенко.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини