Отидете към основна версия

2 621 18

Сърбия праща президент и армия за парада на 9 май в Москва

  • 9 май-
  • русия-
  • сърбия-
  • томислав николич-
  • парад-
  • владимир путин
Снимка: АП/БТА

Подразделение на сръбската армия ще приеме участие в Парада на Победата в Москва за 9 май. Това второто чуждестранно подразделение след китайкото, което ще марширува пред руския президент Владимир Путин.

Това съобщава ТАСС. Агенцията се позовава на информация от сръбското министерство на отбраната. Според Белград освен армейското подразделение за Москва по случай 9 май ще пътува и президентът на Сърбия Томислав Николич.

Той се е решил на тази стъпка въпреки отправените критики от чужбина.

Словашкият евродепутат Едуард Кукан в интервю за в. „Блиц” намекна, че Томислав Николич при визитата си в Москва трябва да ограничи изявите си с посещение на мемориала на Неизвестния войник.

От своя страна сръбският президент отговори,  че е „неприлично да се дават съвети след като не са искани”. Мнението на голяма част от гражданите ни, е че родината ни трябва да развива отношенията си с всички страни, сред които е и Русия, отбеляза Томислав Николич.

До момента Виетнам, Китай и Куба са потвърдили, че ще изпратят делегации на високо ниво за парада на 9 май в Москва.

Визитата на Николич в Москва не е случайна. Руският президент Владимир Путин беше най-високопоставеният гост на миналогодишните тържества по случай 70-години от освобождението на Белград от хитлеристите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: