Отидете към основна версия

3 062 21

Путин: Гърция става газовото сърце на Европа

  • алексис ципрас-
  • гърция-
  • русия-
  • владимир путин-
  • турски поток

Руски компании проявяват интерес да инвестират в Гърция - в частност в пристанища, летища и тръбопроводи

Снимка: Пресслужбата на Кремъл

Участието на Гърция в проекта „Турски поток“ може да превърне  страната в основен енергоразпределителен център на континента, но  решението трябва да бъде взето от Атина. Това е ключов проект за  транспортиране на руски газ за Балканите и, възможно, до Италия,  както и до страни в Централна Европа, отбеляза Владимир Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Днес Владимир Путин прие в Кремъл гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Според Путин,  новият маршрут ще обезпечи потребностите на европейците за синьо  гориво, а на Гърция ще позволи да се превърне в един от основните  енергоразределителни центрове на континента и ще помогне да се  привлекат значителни капиталовложения в гръцката икономика.

Алексис Ципрас не пропусна да отбележи, че изграждането на Турски поток ще помогне на Атина да подобри отношенията си с Анкара. Отношенията между Гърция и Турция са традиционно обтегнати, а граничните спорове за островите в Егейско море и разделения Кипър традиционно ескалират.

Русия няма да отмени ембаргото за вноса на гръцки хранителни  стоки, защото не могат да бъдат "направени никакви изключения за  никоя страна от Европейския съюз, каза президентът на Русия. От своя страна гръцкият премиер  Алексис Ципрас отбеляза, че Атина е имала резервирана позиция  върху налагането от ЕС на санкции спрямо Москва за нейната намеса  в Украйна.

От своя страна Владимир Путин не пропусна да отбележи, че е жалко,  че контрасанкциите, наложени от Русия върху Запада, са засегнали и  Гърция.

Алексис Ципрас допълни, че не е съгласен със санкциите, наложени  от Европейския съюз (ЕС) върху Русия и че от самото начало на  процеса на налагането им, гръцката страна се е противопоставяла,  пише в. "Та Неа". Двамата политици са обсъдили създаването на съвместни предприятия като стъпка за облекчаване на последствията от санкциите.

Гърция не е искала финансова помощ от Русия, но могат да ѝ бъдат  отпуснати кредити за реализиране на съвместни проекти, разкри   Путин.

Той посочи още, че руски компании проявяват интерес да инвестират  в Гърция - в частност в пристанища, летища и тръбопроводни  системи.

Става дума не за помощи, а за сътрудничество, включително и във  финансовата област, свързани с конкретни големи проекти.  Обсъждахме сътрудничество в различни сфери на икономиката, в това  число за възможност за реализиране на големи проекти в сферата на  енергетиката.

В рамките на тези проекти могат да възникнат такива  ситуации, които биха ни позволили не само да кредитираме едни или  други планове, които обсъдихме с господин Ципрас, но и да решаваме  въпросите за кредитните отношения в по-широк контекст при  реализирането на тези проекти. Ако ще реализираме някакъв мащабен  проект, който ще донесе печалба на Гърция, то това означава, че  тези приходи могат да се използват за погасяване на кредити,  предаде Russia today, цитирайки  Владимир Путин.

2016 година ще е Година на Русия в Гърция и Година на Гърция в Русия. Това става ясно от подписания след разговорите в Кремъл меморандум.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания