Отидете към основна версия

27 Май, 2015 05:00, обновена 27 Май, 2015 05:00 984 10

Експерти: Необходими са още много усилия за равенство на исляма в Германия

  • германия-
  • ислям-
  • равенство

Някои от федералните провинции на Германия пристъпиха към временни решения, проекти и нови разпоредби за исляма

Сники АП/бта

Нужни са още много усилия за постигането на пълно правно признаване и равенство за исляма като религиозна общност в Германия. Това се казва в експертен доклад, публикуван във вторник в Берлин и цитиран от ДПА.

Макар през последните години да бе постигнат известен напредък, ислямските религиозни общности все още не са равни с другите, заявява авторът на доклада и експерт по исляма Рием Спиелхаус.

В сътрудничество с правния експерт Мартин Херцог от лявата фондация Фридрих Еберт, тя пише в доклада, че не всяка част от Германия дава на мюсюлмани пълната свобода да изповядват религията си.

Някои от федералните провинции на Германия пристъпиха към временни решения, проекти и нови разпоредби, посочва тя в доклада си.

Например, в почти всички провинции има ислямско религиозно образование. Повече от половината от провинциите предлагат погребения без ковчези, в съответствие с ислямската традиция.

Няколко провинции са създали професорски катедри и специалности в областта на ислямската теология.

Има някои постоянни комисии за комуникация между федералните провинции и ислямските организации в страната, а в някои случаи дори се прави споразумение между двете страни, както е случаят в северните градове-пристанища Хамбург и Бремен.

Въпреки това, нито един от големите ислямски асоциации не е успяла да постигне статут на държавен орган, казва Спиелхаус.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: