Отидете към основна версия

1 256 9

Канада: Русия в Г-8, но без Путин

  • стивън харпър-
  • г-8-
  • г-7-
  • русия-
  • путин

Русия съзнателно се противопоставя на добрите инициативи, които Г-7 се опитва да приложи и го прави това без причина, просто за да се противпостави

Премиерът на Канада Стивън Харпът заяви, че не трябва да се позволява Русия да се върне в „Голямата седморка“, докато на власт е Владимир Путин, съобщи АП.

„Канада много, много рязко се обявява срещу връщането на Путин на масата на разговорите. Решението за връщането на Русия изисква консенсус, но той никога няма да бъде постигнат“, отбеляза канадският премиер.

Според него Москва много преди кризата в Украйна е загубила шансовете си, защото се е позиционирала като стратегически съперник.

Стивън Харпър отбеляза, че Русия съзнателно се противопоставя на добрите инициативи, които Г-7 се опитва да приложи и го прави това без причина, просто за да се противпостави.

През ноември 2015 г. на форума на Г-20 в Австралия на протегната от Путин ръка за ръкостискане към Харпър, канадският премиер му е казал, че ще се ръкува с него, но ще му каже само едно, че руснаците трябва да се изтеглят от Украйна. В отговор Путин му отговорил, че няма руски войски в Донбас.

„Това е типична позиция на Москва по външнополитически теми – те казват на черното бяло, макар че на всички е известно, че е обратното.

Канада вече взе решение да изпрати в Украйна 200 военни инструктори. Тяхната мисия ще продължи до 31 март 2017 г.

Междувременно стана известно, че САЩ ще иска от партньорите си в Г-7 да се запазят санкциите срещу Русия. Рестриктивните мерки вече оказвали влияние на руската икономика, отбеляза пред журналисти Бен Родс.

Според него натиска над Москва трябва да се запази до този момент, докато се види реално дипломатично разрешение на конфликта.

Срещата на Г-7 ще се проведе на 7 и 8 юни в Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини