Отидете към основна версия

6 Юни, 2015 17:27, обновена 6 Юни, 2015 17:27 1 097 1

Папа Франциск призова за мир и обединение в Сараево

  • франциск-
  • визита-
  • папа

Папа Франциск пристигна на историческа визита в Сараево. Тя има за цел да помогне на помирението между сърби, хървати и мюсюлманни, предаде АП.

Някои искат умишлено да подклаждат и насаждат тази атмосфера, за да печелят от войната и разделението чрез продажбата на оръжия. Но войната означава деца, жени и възрастни в бежански лагери. Означава принудително изселване, унищожени домове, улици, фабрики, и най-вече: безброй разбити животи, предупреди пред 65 000 слушатели светият отец.

Папата окачестви Сараево като "Ерусалим на Европа", където съвместно съжителстват хора, изповядващи различни религии - мюсюлмани, католици и православни християни, както и различни етнически групи. 

В реч пред тричленното босненско председателство папа Франциск призова жителите на Босна да оставят "дълбоките рани" в миналото си и да работят заедно за едно мирно бъдеще.

Представителите на трите основни етнически общности  пуснаха гълъби, традиционни символи на мира. Двадесет години след кървавата гражданска война обществото в Босна и Херцеговина продължава да бъде разединено на религиозен и етнически принцип, отбелязва Би Би Си.
По тази причина бяха засилени мерките за сигурност. 

Това е втора визита на папа в Сараево след тази през 1997 г. на папа Йоан Павел Втори. През 2014 г. в нейна чест беше открит паметник.
Бойци на "Ислямска държава" призовават към джихад на Балканите във видео, разпространено от медии в Босна. Видеото е с времетраене 21 минути и е с логото на студиото, свързано с пропагандните материали на "Ислямска държава".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини