Отидете към основна версия

840 2

Италия готова за едностранни мерки по бежанската криза

  • външни министри-
  • италия-
  • план "б"-
  • бежанска криза-
  • среща-
  • матео ренци

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на редовен съвет в Люксембург по проблема

Матео Ренци. Снимка: АП/БТА

Италия ще предприеме едностранни мерки по бежанската криза, ако не бъде подпомогната от другите страни-членки на Европейския съюз. Това заяви премиерът Матео Ренци, след решението на Франция да върне обратно кандидати за убежище от границата си с Италия, което предизвика протести сред мигрантите.

Френската страна мотивира решението си с европейските разпоредби по въпроса, но Италия смята, че при рекордния бежански поток тези правила са неприложими.

Ренци предупреди, че ако не срещне разбиране от европейските си колеги, може да прибегне до “План Б”, който предвижда даване на бежанците на статут на постоянно живеещи в Италия и ще им позволи свободно пътуване из цяла Европа.

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на редовен съвет в Люксембург, на който ще обсъждат предложените от Европейската комисия квоти за разселване на бежанци. Много страни се противопоставят на тях и предстоят спорове и тежки преговори през следващите месеци.

Заради засиления бежански натиск над Италия и Гърция Европейската комисия предложи повечето останали страни от Европейския съюз да приемат общо 40 хиляди мигранти от двете държави през следващите няколко години. Комисията предложи квотна система, базирана на различни фактори – население на приемащата страна, БВП, стандарт на живот, брой приети досега бежанци.

В схемата не участват няколко страни, например Великобритания, които са се договорили да останат извън нея. Някои от останалите, включително България, изразиха несъгласие с броя бежанци, който е определено да приемат. За България това са общо 788 души. Въпреки несъгласието на много държави, Европейската комисия ще защитава квотната схема по време на съвета на министрите.

Европейският комисар за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос призова европейските страни да връщат в родните им държави мигрантите, които не отговарят на критериите за бежанци и нямат право да остават в Европа. Сега това се случва с едва 39 процента от тях, останалите остават в Европейския съюз.

Очаква се след изглаждане на различията, схемата за разпределение на бежанци да бъде одобрена от европейските лидери на съвета им в края на месеца.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: