Отидете към основна версия

17 Юни, 2015 10:14, обновена 17 Юни, 2015 10:14 986 4

Ердоган: Смъртната присъда на Мурси е "посичане на закона"

  • ердоган-
  • турция-
  • египет-
  • мохамед мурси

Според египетското законодателство всички смъртни присъди трябва предварително да се потвърдят или отклонят от върховния мюфтия

Снимка АП/БТА

Смъртните присъди срещу сваления египетски президент Мохамед Мурси и лидери на "Мюсюлмански братя" са "посичане на правовата държава и основните права", заяви във вторник турският президент Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Призоваваме международната общност да действа, за да бъдат оттеглени тези смъртни присъди, издадени съгласно инструкциите на новия режим, който дойде на власт след преврат. Нека се сложи край на този път, които може сериозно да застраши мира на египетското общество", заяви Ердоган в изявление.

Бившият египетски президент, който бе издигнат от  ислямистката групировка „Ислямски братя“, получи присъдата още на първа инстанция за убийство, отвличане на полицаи, атакуване на полицейски участъци и масово бягство от затвор през 2011 година.

Според египетското законодателство всички смъртни присъди трябва предварително да се потвърдят или отклонят от върховния мюфтия, преди съдът да излезе с окончателно заключение. Днешното решение е на базата на препоръките на мюфтията.

Присъдата все още може да бъде обжалвана пред най-висшата апелативна инстанция. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: