16 Юни, 2015 12:27, обновена 16 Юни, 2015 14:29 1 304 0

Две присъди за Мурси – до живот и смърт

  • египет-
  • мохамед мурси-
  • затвор

Бившият президент на Египет Мохамед Мурси е осъден на доживотен затвор по делото за шпионаж, предаде АП.

Бившият държавен глава беше признат за виновен за държавна измяна и шпионаж в полза на чуждестранна държава. По-късно предстои съдът да се произнесе по другото дело за бягството на затворници.

Съдът потвърди издадената през май смъртната присъда на Мохамед Морси по делото за организираното през 2011 г. бягство на затворници, предаде АП.

Казусът беше ключов елемент при организирането на заговора от "Мюсюлмански братя" за свалянето на дългогодишния държавен глава Хосни Мубарак.

От своя страна Държавният департамент на САЩ заяви, че е дълбоко обезпокоен от произнесената срещу Мохамед Мурси смъртна присъда. В изявлението се обръща внимание, че до момента има произнесени 100 смъртни присъди срещу членове на "Мюсюлмански братя".

Amnesty International и президентът на Турция Тайип Ердоган също разкритикуваха практиката да се налагат най-тежките наказания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА