Отидете към основна версия

1 907 12

Ципрас с подкрепа, но без пари от Путин

  • турски поток-
  • ципрас-
  • путин-
  • ес-
  • криза
Снимка: АП/БТА
Русия не е обещавала финансова помощ на Гърция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас  и руският президент Владимир Путин са обсъждали енергийното сътрудничество между двете държави, обобщава АП.

Срещата на Ципрас с Путин беше предшествана от подписването на меморандум за продължение на газопровода “Турски поток ” на гръцка територия. Мощността на съоръжението в Гърция ще е 47 млрд. куб. м. годишно. Строежът започва догодина. Финансирането на проекта от 2 млрд. евро се поема от Кремъл, а Гърция ще изплаща дълга с транзитни такси. 

Знам, че мнозина се питат защо съм тук, а не в Брюксел и не преговарям. Ние в Европа вярвахме, че сме пъпа на света, но икономическият център се измести, отбеляза Алексис Ципрас.
Евразийският съюз е ново образувание на регионалната интеграция и има потенциала да стане нов източник за производство на богатство, блага и нова икономическа сила, отбеляза гръцкият премиер. Той за пореден призова за премахване на санкциите срещу Русия. 

Нововъзникващите сили играят все по-голяма и важна роля на икономически и геополитическо ниво, заяви в речта си Алексис Ципрас пред Международния икономически форум, който се провежда в Санкт Петербург.

Активното сътрудничество с новите центрове на световен растеж не означава, че ще отдаваме по-малко внимание на диалога с традиционните ни западни партньори. Уверен съм, че това сътрудничество ще продължи, все пак припомни Путин.

Обсъждане възможността за предоставяне на кредит на Гърция може да стане, само ако Атина официално го поиска, коментира говорителят на руския президент - Дмитрий Песков.

Финансисти отбелязаха, че Москва не разполага със свежи ресурси, за да помогне на Атина. 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини