Last news in Fakti

4 Юни, 2015 10:11 11 579 21

Димката "Турски поток"

  • турски поток-
  • димка-
  • газопровод

Говоренето за проекта става все по-несериозно, проектът е просто серия от импровизации. А една от целите е да се накажат непослушните братя-българи, коментира Андрей Гурков от Дойче веле

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последната новина за „Турски поток” гласи: участъкът на гръцка територия ще се изгражда от гръцка държавна фирма, проектът ще струва около 2 милиарда долара, а меморандумът за политическата подкрепа за проекта вероятно ще бъде подписан на 18-20 юни в рамките на Петербургския икономически форум. Всичко това ни го разказа гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис след разговорите си с представители на руското правителство и на „Газпром” в Москва.

Шантаж и задкулисие

Дали това е пробив? Не, това е просто поредната импровизация, с която Москва хвърля прах в очите на руското население, очакващо все нови и нови политико-икономически победи, и с която се опитва да натрие носа на Евросъюза, усъмнил се в целесъобразността и осъществимостта на този проект. То и цялата история на „Турски поток” си е чиста импровизация. Стартовият изстрел даде неочакваното изявление на руския президент Путин, който на 1 декември 2014, след срещата си с турския президент Ердоган в Анкара, обяви, че спира „Южен поток” и ще пренасочи през Турция руския газ, минаващ все още през Украйна. Оттогава насам „Газпром” и руското Министерство на енергетиката с всички сили се опитват да подкрепят това волунтаристично решение и да представят проекта като горе-долу жизнеспособен.

Най-напред шефът на „Газпром” Алексей Милер предложи на европейските потребители на руски газ ако обичат сами да се погрижат за прокарването на тръби до онази точка на турска територия, която ще им бъде посочена. Тогава Дойче Веле коментира, че „Газпром” рискува да прокара газопровод „до никъде”.

Москва бързо усети, че този импровизиран шантаж не минава и започна да обработва онези страни, през чиято територия евентуално може да се прехвърля газ към Европа, заобикаляйки България. А България на всяка цена трябва да бъде лишена от транзита, защото Владимир Путин се обиди на братята-българи заради лоялността им към Евросъюза и неговите закони в сферата на енергетиката. Така се роди идеята за сложния обходен маршрут през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до крайната точка в Австрия.

На 27 май обаче Никола Груевски, премиер на Македония, която се стреми да влезе в ЕС, ясно заяви, че неговата страна ще участва в „Турски поток” само ако Русия и ЕС се договорят за проекта помежду си. А ден по-късно сръбският премиер Александър Вучич каза, че Сърбия - участвала активно в отменения проект „Южен поток” - е готова да се присъедини към газопровода ТАР, по който азербайджански газ ще се транспортира през Турция, Гърция и Албания по дъното на Адриатическо море до Италия.

И веднага след тези изявления от Москва дойде съобщението, че гръцкият сегмент на „Турски поток” ще се строи от гръцка държавна фирма. Да оставим настрана факта, че това изявление прави представител на държава, която още в края на тази седмица може да се окаже във фалит и да излезе от еврозоната. Но дори Гърция да се спаси от банкрут, пак трябва да попитаме: откъде една гръцка държавна фирма ще вземе необходимите 2 милиарда долара, след като дори самото гръцко правителство няма толкова пари? Ако тези пари в една или друга форма ще се осигуряват с посредничеството на „Газпром” или на руски държавни банки - защо това не беше съобщено? В Москва винаги се обиждат, когато европейците обвиняват руския газов монополист в непрозрачност, но той сам непрекъснато дава поводи да го подозират в задкулисни договорки и схеми.

Много нови въпроси

Нищо не се съобщава и за маршрута на предполагаемия гръцки участък. Загадъчен факт, като имаме предвид, че гръцкият министър вече е направил сметката за откриването на 20 хиляди нови работни места. Дали тръбопроводът наистина ще свърже турско-гръцката граница с Македония? Но нали македонците още изобщо не са дали своето съгласие? Да не говорим за следващата страна, Сърбия, която сякаш има съвсем други планове. А може би „Газпром” вече обмисля следващата идея: да пусне тръбата успоредно на ТАР чак до Италия?

Под черта излиза, че новината за „Турски поток”, излязла от устата на гръцкия министър, поражда само нови въпроси. И усилва подозрението, че Русия се опитва да осъществи проекта изцяло задкулисно, че непрекъснато се импровизира, и то единствено в угода на нечии политически капризи. А всичко това в крайна сметка може да окаже отрицателно влияние върху икономическите възможности на доставчика - „Газпром”.

Струва ми се, че вместо да се преговаря с тежко засегнатата Гърция, много по-разумно ще е да се форсира максимално откритият и честен диалог с Брюксел и с всички онези европейски потребители, които след няколко години ще плащат за руския газ от „Турски поток”. Или пък няма да плащат, ако не им харесват маршрутът и условията за доставките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йордан иванов

    2 4 Отговор
    Ако искат да си го прекарват и през китай............
  • 2 Грую

    4 0 Отговор
    ма защо такова определение? "непослушните братя българи" . Не заради непослушание е цялата работа. Послушни сме и то повече отколкото е нужно, но още повече от послушни сме и крадливи и то най-вече. заради това ни се дето се вика 'разсъхна бъчвата" и ако това не се промени не "турски" ами направо "манафски" поток да си прекарат ще им легне по-евтино !
  • 3 бай Влазо

    4 5 Отговор
    Да оставим настрана болните политически амбиции на Путин, който с оповестяването на Турски поток само потвърди своята емоционална лабилност и стратегическа слабост. Да приемем и това, че Газпром построи тръбата през Гърция, която пък едва ли само за хатъра на руснаците ще застане срещу общите европейски правила. Ами политически нестабилна Македония, нечлен, но желаеща членство в ЕС, с чии пари ще се строи там през чукарите към Сърбия? Ами самата Сърбия, също кандидат за ЕС? Не е ли по-добре все пак през "непослушна" България според правилата на ЕС. Само че този път и ние трябва да поставим предварителното условие за 40% отстъпка от газа за нас, както го поставиха Турците, а руснаците се съгласиха. И това като стойност би било много по-малко, защото турците потребяват многократно повече руски газ от нас.
  • 4 Rogi

    4 3 Отговор
    На шега или маитап ще заобиколи България и ще започнат едни глупави коментарии и оправдания,но няма да има вече смисъл.
  • 5 реформатор на деформаторите

    4 3 Отговор
    До автора на статията "Димката " А. Гурков
    Винаги се впечатлявам , когато журналисти ,или набедени за такива , правят политико- икономически анализ. Какво ще стане, ако този проект се случи? А той ще се случи! Тогава вие, платените писачи ,ще си вземете хонорарите за предлаганата дезинформация, а ние потребителите, ще плащаме много по-скъпия американски втечнен газ. Тогава ще почнете с нови коментари, как нищо че е по- скъп, пак за българите е
    по- добре. Да , ама този филм вече го гледахме- видяхме го с Марици-те, с безкрупулната приватизация, медта, златото и т.н.т
    Къде беше тогава, храбър драскачо ?Аман от Кириакстефчовци!

    Коментиран от #7, #20

  • 6 гост

    3 4 Отговор
    Румъния за 4-5 години без да вика много си разработи залежи за половин Европа и от вносител стана износител и то с тенденция да е втора-трета в Европа, а тука продължават да реват за някакъв транзит дето и с него и без него все тая. В Гърция и Хърватия ще има терминали за втечнен газ, на половин цена на руския , кой ще им купува потоците дето я станат ,я не ,а Азербайджан и Туркменистан едвам чакат да завършат ТАНАП и да направят дъмпинг на всички.Газпром е в ступор и само гледа откъде ще го нахълмят.

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "реформатор на деформаторите":

    Къде точно го видя двойно по скъпия втечнен газ "драскачо" ,да ни образоваш малко, и защо Русия строи още два терминала за такъв, като е толкова лош,или си мислиш ,че никой не знае какви всъщност са цените и какво става по света. Или в опорните точки не ви казват тия работи.

    Коментиран от #10

  • 8 по темата

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Абе, коде тоя газ на половин цена бе!?
  • 9 Пишман специалисти

    3 1 Отговор
    Едно е ясно-след 2019 година газ през Украйна няма да има.Който е засегнат,да се оправя както може.Загубите за Русия няма да са големи,защото Северен поток им е основния източник на приходи,но такива глупаци , като нас буквално ще духат супата.А който лежи на кълката,че руснаците ще клекнат най много да им лъска за пореден път ботушите.
  • 10 реформатор на деформаторите

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Обяви цените на втечнения американски газ тогава, за да ни образоваш. Лъжете на едро .Европа се е втурнала да строи в Норвегия, защото се усети че с издънките си спрямо Русия руския газ се отдалечава като възможност и цена от нас , и се опитва да компенсира с норвежка газ . Втечнения газ е алтернатива само при форсмажорни обстоятелства. Сега тичай при Иван Костов да си получиш сребърниците, че си успял да дезинформираш българи те! Даже си им казал ,че тока от Марици-те/ американските/ е конкурентен колкото втечнения газ /американския/!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Дякона

    4 3 Отговор
    Българските русофили искат зрелище, те са главно представители на простолюдието чиито живот е изпълнен с домашни разправии, скандали и др мизерщини. Тях не ги интересува кой и как ще управлява, просто трябва да има зрелищни конфликти за да може другите хора да бъдат като тях
    ==============================================
  • 12 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "реформатор на деформаторите":

    Американски втечнен газ в момента не се изнася, тъй като терминалите още се строят ,но когато се появи през 2016 първите клиенти ще бъдат Япония и Китай,заради което и руснаците бързат да строят терминали,а предварителните сделки в Лондон се движат от 200 до 250 долара,при 450 в България. А при положение че в Щатите в момента газа е 50-70 долара и цената за втечняване,транспорт и регазификация е също 50-60 долара ,могат да се очакват цени и под 150 долара след 1-2 години.И Европа нищо не строи в Норвегия ,а руския газ никога не е бил повече от 30-35% в Европа,а сега ще стане 10-15% заради акъла на бащицата,а любимия ти северен поток е точно 1/4 от газа който минава в момента през Украйна и не може и на теория да го замести и частично даже.
  • 13 СССР

    0 0 Отговор
    Добре че има кухи американски дамаджани че да пишат глупости тук как да пренасяш вода в кофи било по изгодно и евтино от колкото да имаш ВИК - инсталация! Така ЮС агента Иван Костов обясняваше как електроенергията от тецовете(подарени на американци) ще е по евтина и изгодна от АЕЦ Козлодуй(построен и подарен ни от РУСНАЦИТЕ)! Кой освен кухи дамаджани може да повярва на това!!! Само някои центаджия!
  • 14 СУ 24

    3 0 Отговор
    Путин за 10г превърна Русия в най - ГОЛЕМИЯТ СВЕТОВЕН ЕНЕРГИЕН ИЗНОСИТЕЛ! Руснаците ги превърна в най - платежоспособните и желани туристи, а руските бизнесмени в най- големите световни олигаси! А България беше превърната в най - голямата западна плантация където работиш в собствените си златни мини за 320 - 340лв. на месец и я ти ги дадат я не! Така са били робите едно време - хляб и вода повече не им трябва!
    Така че платените писачи може да му направят малко вятър на оная на ПУТИН!
  • 15 Архимед

    0 2 Отговор
    Спокойно, сега ще ги разори
  • 16 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    дано се направи турски поток,тогава ще ни отпадне задължението да инвестираме в него ,а руския газ по ново трасе ще бъде на границата ни,а както се вижда турски поток ще бъде губещ,така че е супер че няма да се набутваме с него!
  • 17 mediator37

    0 0 Отговор
    Вярно ли е, че руснаците нямат :
    1. технология и съоръжения да нагнетяват метана на 2000 метра дълбочина през Черно море;
    2. технология да отстраняват конденза вътре в тръбите.
    Което прави чист кьорфишек както южния паток, така и турския паток. Изобщо всякакви патоци в опитите си да преплуват Черно море обречени ли са да загинат?
    Ша ва замола технически компетентно, а не политически да се изразходите по горенадигнатите от мене въпроси.

    Коментиран от #18

  • 18 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "mediator37":

    Ми маѝ това разправяше и Костов за Син Поток.
  • 19 Неграмотен

    0 0 Отговор
    експертите отдолу-абе вие знаете повече за газопроводите от руските и турските специалисти...Истинате е една--газопровод ще има-дали ще е Южен или Турски--това ще реши Брюксел и Москва-зависи за какво ще ни разменят...Но поток ще има--той е нужен на Европа и на Русия.....
  • 20 на гости

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "реформатор на деформаторите":

    Ако изобщо се случи някакъв поток през Черно море, той ще е или през България, или през Румъния, ако тя евентуално прояви интерес. Номер 3 ви е написал един разумен анализ защо Турски поток най-много да спре в Турция, а номер 17 почти отговаря за техническата невъзможност на проекта. Написаното от 18 е глупаво, защото Син поток не влиза на дълбочина от 2000 метра.
    Прочитайки коментарите стигам до извода, че повечето не представляват дискусия, а тролене.

    Коментиран от #21

  • 21 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "на гости":

    Относно „глупавият„ ми коментар.Отвори една навигационна карта на Черно Море,ако нямаш виж в Интернет.Разгледаѝ изобатите и виж къде има дълбочини от 2000м,все пак имам капитанско свидетелство.Проекта ще се движи успоредно на Син Поток,а после близо до турският бряг бряг в по плитки води.Аз също не искам Турски Поток да се реализира,защото ставаме смъртоносно зависими от Турция,а ако го взимаме от Гърция ще го плащаме заедно с техният външен дълг.