Отидете към основна версия

30 Юни, 2015 00:45, обновена 30 Юни, 2015 00:45 3 774 11

Гърция се готви за нов ден „Охи”

  • гърция-
  • ек-
  • референдум-
  • ес

Атина публикува въпроса за референдума

Гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас готви народа за нов ден „Охи”. Това са първите коментари, които се появиха в гръцките медии след публикуване на формулировката на референдума, който трябва да се проведе на 5 юли.

Тя гласи:  Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено от Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?

Възможните отговори са само два „да” или „не”.

Нагласите на анализаторите са гърците да отговорят с „не”. По този начин те за втори път в най-новата си история ще се противопоставят на международния натиск.

Първият път е преди близо 75 години.

На 28 октомври 1940 г. италианският посланик в Гърция, Емануеле Граци представя ултиматум от Бенито Мусолини към гръцкия премиер Йоанис Метаксас за капитулация на Атина. Отказът на Метаксас е на дипломатическия по това време френски език, но той става по-известен с гръцкото „Охи” – „Не”.

Междувременно стана известно, че Гърция няма да плати във вторник дължимите към кредиторите си близо 1,6 млрд. евро.

Хиляди се стекоха в центъра на Атина, за да демонстрират в подкрепа на правителството на Алексис Ципрас. За вторник е насрочен митинг на проевропейските сили в гръцката политика. 

Алексис Ципрас заяви пред телевизия ЕРТ, че международните кредитори нямат за цел да изкарат Гърция от еврозоната.

Той призова гърците да отхвърлят условията на международно помощно споразумение на референдум на 5 юли.

Според него колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна би била позицията на Гърция в евентуални преговори след това.

Телефонът ми е включен по цял ден. Който и да се обади, винаги вдигам, каза Ципрас.

Гръцкият премиер обеща, че банките ще отворят отново, когато бъде възстановена ликвидността от Европейската централна банка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: