Last news in Fakti

30 Юни, 2015 14:52 1 254 1

Ципрас лети до Брюксел тази вечер

  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • фалит
Ципрас лети до Брюксел тази вечер - 1
Снимка: АП/БТА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще лети тази вечер до Брюксел в опит да договори спасителна сделка за страната си, съобщава в. "Гардиън".

Визитата идва на фона на ясно изразената позиция от Германия, че продължаване на спасителната програма няма да бъде продължена, ако Атина не плати дължимите 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ).

Гръцкият премиер вече е бил провел телефонен разговор с президента на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер, гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, пише в. "Та Неа".

Експерти вече отбелязаха, че без финансовата подкрепа от ЕЦБ гръцките банки биха издържали едва няколко дни.

Тази нощ ЕС отправи последно и подобрено предложение към Гърция за продължаване на спасителната програма. Условието на ЕС беше след подписването на спасителната програма Ципрас да призове гърците да гласуват "за" на референдума, за да има политическа подкрепа за изпълнението на тази програма. Ципрас отново отказа и призова гърците да гласуват "против" на референдума.

Европа се опита докрай да избегне фалита на Гърция, но не може да накара насила някой да приеме външна помощ. Всичко вече е в ръцете на избирателите на референдума.

Безработицата в Европейския съюз е спаднала до 9.6%, най-ниското ниво от 4 години насам. Броят на безработните в 28-те страни-членки е спаднал с 1.5 милиона души за последната година.

Гърция остава с най-висока безработица, но всички други (бивши) проблемни страни рязко намаляват безработицата - в Испания, например, броят на безработните е спаднал с 528 хиляди души за 12 месеца. Ирландия също е сред страните с най-бързо намаляваща безработица за последната година. Португалия също отчита спад в безработицата, по-висок от средния. Страните, които успешно изпълниха спасителните си програми, вече се радват на резултатите от реформите, отбелязва Георги Ангелов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    ципрас ли е черпак ли е и ще носи ли маслини и зехтин че друго няма?
Новини по държави: