Отидете към основна версия

2 353 18

Бан Ки-мун шокиран от станалото на унгарската граница

  • оон-
  • бан ки-мун-
  • бежанци-
  • сблъсъци-
  • унгария-
  • украйна

Сръбският премиер Александър Вучич призова Европейският съюз да излезе с позиция за действията на Унгария срещу бежанците

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е шокиран от решението на унгарската полиция да използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да спре атаката на бежанците на граничната полиция, съобщи Би Би Си.

Късно в сряда вечерта по границата бяха разположени тежко въоръжени полицейски сили и бронирана техника.

Бан Ки-мун заяви, че подобно отношение към бежанците е неприемливо. Хиляди имигранти се опитаха да щурмуват сръбско-украинската граница в опит да продължат пътя си към Германия. От вътрешното министерство в Будапеща заявиха, че при сблъсъците са били ранени 20-тина полицаи. Силите на реда обвиниха бежанците, че ги атакуват с бутилки и подръчни материали, криейки се зад децата си.

Сръбският премиер Александър Вучич призова Европейският съюз да излезе с позиция за действията на Унгария срещу бежанците.

Той обвини съседна Унгария в „брутално“ и „неевропейско“ поведение към мигрантите, намиращи са общата граница между двете страни.

"Ние няма да позволим на никого да ни унижава. Призовавам Европейския съюз да реагира, за членовете му да се държат в съответствие с европейските ценности", заяви Александър Вучич пред сръбската държавна телевизия. Той отлетя за САЩ, за да участва в годишната среща на ООН.

„Ако ЕС не реагира, то ние ще намерим начин да защитим нашите граници и европейските ценности“, заяви Александър Вучич.

В същото време продължава разделението в Европейския съюз по въпроса как да се процедира с бежанската вълна.

Най-малко двама бежанци са били ранени при сблъсъците, потвърдиха източници от Унгария и Сърбия.

Във вторник Унгария затвори границата си със Сърбия. Междувременно стана известно, че и Австрия и Чехия затягат граничния контрол. Това принуди част от бежанците в Сърбия да се насочат към границата с Хърватия. Оттам те искат да поемат към Словения, Австрия и Германия.

В същото време унгарските съдилища започнаха да гледат по съкратената процедура казусите на тези мигранти, които са влезли незаконно в страната. Властите отчитат , че над 200 000 са преминали Унгария в опит да достигнат до Германия и Скандинавия.

Бежанците от Африка и Близкия изток в опит да достигнат до богатите страни на Европа са достигнали до Украйна.

Граничната служба от Закарпатска област заедно с колегите си от ЕС е задържала няколко нелегални мигранти.

Украинската телевизия 112 съобщи за задържането на петима бежанци от Африка, които са се опитали да влязат нелегално в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини