Отидете към основна версия

1 988 7

Кери: Русия и Запада могат да изгладят противоречията си за Украйна

  • джон кери-
  • украйна-
  • донбас-
  • споразумение-
  • различия

Главният американския дипломат изрази също и надежда за успешни консултации на контактната група за разрешаване на ситуацията в Донбас

Снимка АП/БТА

Руското правителство трябва "да използва влиянието си" над ръководството на саморовъзгласилите се републики в Донбас за мирно уреждане на конфликта в югоизточната част на Украйна. Москва също така трябва да направи всичко, за да се улесни пълното прилагане на споразумението от Минск за справяне със "съществуващите противоречия със Запада." Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след разговори с британския си колега Филип Хамънд в Лондон.

"Ние призоваваме Русия да продължи да оказва влияние на бунтовниците, така че те да се откажат от идеята за провеждане на независими избори и да започнат да спазват Споразумението от Минск", каза ръководителят на американската дипломация.

"И САЩ и Великобритания се единодушни за значението на пълното прилагане на това споразумение, което трябва да доведе до възстановяване на суверенитета на Украйна."

Кери също така подчерта, че изпълнението на Споразумението в пълен размер е "начинът да се премахнат" наличните в момента противоречия между Русия и Запада.

Държавния секретар на САЩ също така изрази надежда за успешните консултации на контактната група за разрешаване на ситуацията в Донбас.

"Надяваме се, че преговорите в близките дни ще бъдат продуктивни след като миналата седмица не успяха да направят значителен напредък", каза Кери.

Самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск по-рано обявиха, че Киев не изпълнява задълженията си по споразумението от Минск.

Във връзка с това, републиките изразиха намерението си да се съобразят с тези изисквания едностранно и обявиха избори за местна власт на 18 октомври и 01 ноември.

На свой ред, президентът на Украйна Петро Порошенко подчерта, че тези избори биха могли да имат "опустошителни последици за процеса на деескалация в Донбас". Местните избори в Украйна са насрочени за 25 октомври.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: