Last news in Fakti

10 Март, 2016 17:29 4 789 21

Проф. Станчев: Русия води хибридна война срещу цивилизацията

  • проф. михаил станчев-
  • донбас-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • българия

Украйна има шанс и без ядрен потенциал да стане мост между Запада и Изтока. Ние не искаме да бъдем бойно поле

Проф. Станчев: Русия води хибридна война срещу цивилизацията - 1
Снимка: Венци Михайлов/Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хибридната война, за разлика от обикновената, конвенционалната война, е, че тя се води денонощно и не спира. Тя се води по телевизиите, вестниците, между хората и т.н.. Хибридната война стига до сърцето на обикновения човек.

Аз не отричам и с уважение се отнасям към русофилските чувства в страните от постсъветското пространство, в това число България и Сърбия. Жена ми е рускиня. Аз нямам виждане и настроение, че те са ни врагове.

Това заяви в интервю за Факти. бг проф. Михаил Станчев. Той призовава дайте ни възможност и ще докажем, че сме мост за взаимно разбиране.

Г-н проф. Станчев, кого заплашва хибридната война? Бихте ли формулирали какво е хибридна война?

Всяка война, включително и хибридната, заплашва обикновените хора. Ако се погледне строго научно, нито в науката, нито в правния мир има ясно определение на термина „хибридна война“. Моето определение е, че тя е смесица от различни видове действия, които са свързани с военни действия на определени военни групи като терористични актове, киберг актовете, информационна война и целенасочени действия чрез социалните медии. Тук трябва да отбележим и откровените дезинформации за изопачаването на определени лица, групи, страни или определените стереотипи, които са влезли в съзнанието на хората през последните години и в частност украино - руските отношения. Ако се вземе парадигмата, че украинския и руски народи са братски, то логично идва въпросът защо един братски народ воюва срещу другия такъв.

Самата хибридна война като понятие се появи след анексията на Крим от Русия. Все пак трябва да отбележим, че прояви на такъв тип война се наблюдава по време на Картагенските войни в Античността, при които римляните се опитвали да привлекат на своя страна жителите на Картаген. Трябва да припомним и Втората световна война, при която и от Вермахта и Червената армия се водеха пропагандни акции сред противниковите войници.

Самият спектър на хибридната война включва и намесата във вътрешните работи с искане за промяна на конституцията. Това се опитва Русия да принуди Украйна да приеме специалния статут на Донбас чрез промяна на своята конституция. За целта се използват Минските споразумения.

Това означава и промяна на административното - териториално деление. Това е недопустимо.

Това е така наречената езикова война чрез спекулациите за защитата на руското малцинство и език в Украйна. Аз 45 години живея в Украйна и никой не ми е пречил да говоря и преподавам на руски език. Има студенти, които ми задават въпроси на украински език и аз им отговарям на украински език. Това не пречи на Русия да води езикова диверсия като твърди, че в момента няма нито една рускоговореща детска градина или училище в Украйна. Проблемът е в рускоговорещите украинци, които не знаят украински език. Аз съм работил в кметството в Харков и там кметът, украинец по паспорт, не знае украински.

Трябва да се отбележи и рационалният аспект в хибридната война. Тук става дума за войните между частните армии на олигарсите, които се договарят къде и какво да бъде обстрелвано. Ако забележите във войната на Донбас основните заводи на олигарсите не са бомбардирани, а в същото време страдат хората – разрушени са цели села и градове.

Това довежда и до голяма имигрантска вълна, от която страдат всички. Част от нея отиде в Русия, друга в Украйна и трета в България. Около 7000 българи живеят в Донбас. България помогна на част от децата, които почиваха на Черно море, така и с лечението на ранените войници и изпратен хуманитарен конвой за Донбас.

Имах среща с ръководителя българското дружество в Донбас, който се оплака, че нещата са много зле. Той се надяваше, че поне ще има възможност при опасност етническите българи да се скрият в родината си.

Аз не изключвам и най-мрачният развой на събитията, защото в момента нищо не е свършено.

Последният аспект е юридическият на хибридната война. В момента не можем да настояваме за защита и компенсации за нашите инвестиции в Крим. Международният съд в Хага е безсилен, защото те са вътрешни и по международното право Крим все още е част от Украйна.

Хибридната война, за разлика от обикновената конвенционална война, е, че тя се води денонощно и не спира. Тя се води по телевизиите, вестниците, между хората и т.н.. Хибридната война стига до сърцето на обикновения човек, който не разбира за какво става дума. Това е моята гледна точка за хибридната война.

Вие издадохте книга, озаглавена „Трета световна война“. Изправени ли сме пред 3-та световна война?

Книгата ми излезе в разгара на руско-украинските отношения. Заедно с моя съавтор Юрий Фелштински поставяме въпроса, че конфликтът в Украйна придобива геополитически характер, защото той се развива в сърцето на Европа. За първи път от втората световна война се нарушават принципите на международните отношения като териториалната цялост и независимост.

Нарушава се и уставът на ООН, защото Русия си позволи да анексира чужда територия и да води едновременно пропагандна война. Крим не принадлежи на никого и на всички едновременно, ако мога да се изразя метафорично.

Все пак смятам, че Третата световна война започна от Югославската криза, продължи през Арабската пролет, грузинският конфликт, Украйна и Сирия.

Третата световна война се води, но не се усеща след като не е дошла в двора ти. При нас, в Украйна, тя дойде в двора. Аз живея на 52 км. от Русия. Аз съм се събуждал от взривове, защото на 100 м. от моя блок има военна част. То беше взето на прицел от руските сили.

Трябва да припомним и за терористичните актове срещу инфраструктурата и цивилни цели. Говоря тук само за Харков, а в Донбас това е ежедневие.

За бъдещето имам много неоптимистични виждания, но смятам, че те са реалистични.

Ако говорим за участниците в конфликта, то в Третата световна война участват директно и индиректно достатъчно страни – Русия, Европа, Америка и т.н..

Минският формат ще гарантира ли регулиране на ситуацията в Донбас?

Аз смятам, че в Нормандския формат трябва да се договорим, защото той има официален характер. Минският формат е по-скоро благопожелателен. От Украйна участва бившият президент Кучма, който няма правомощия да сключва някакви договори, но той има правомощия да води разговори.

Минският формат има и положителни последици – падна напрежението и престрелките не са чак толкова чести. Все пак трябва да се отбележи, че няма система за залпов огън „Град“ и не се използват артилерийски снаряди от 120 мм. Слава Богу няма танкове. Хората започнаха да се връщат в къщите. Имаме 1,7 млн. бежанци. Те не искат да отидат в Русия или Украйна. Те искат да се върнат по родните си места. Хората казват, че искат мир и спокойствие.

Преди да започне конфликта трябва да признаем, че хората бяха недоволни от политиката на местните власи и липсата на децентрализация. По тези въпроси се борим от началото на 90-те години на миналия ХХ в. Въпросът за децентрализацията и местната власт не стои само в Украйна, а и в Русия, Украйна и другите европейски страни. Това е диалектиката на противоречието между централната и местната власт. За това не трябва да се водят войни.

Минските споразумения имат две части: политическа и военно – техническа. За последната най-лесно се договорихме. Трябва да признаем, че останаха неконтролирани военни групи от двете страни на конфликта. Повечето обаче са от страна на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Ние успяхме да овладеем ситуацията. На предната линия е официалната украинска армия и оттеглихме доброволните отряди. Ние не стреляме.

В политическия формат на Минските договорености прозира опита на Русия да принуди Украйна да даде особен статут на Донбас.

Трябва да признаем, че Киев вече беше направил изключение за Крим – автономна република. Това беше компромис наследен от съветско време, направен по договорка между Русия и Украйна. През 1954 г. Крим имаше статут на автономна област. По-късно той беше разширен до автономна република. През 1992 г. беше първият опит за откъсването на Крим. Той не успя, а организаторът избяга в Русия. Нужно ли е да отбелязваме Виктор Янукович, който избяга в Русия, а не в България и Европа. Отиде там, откъде идваха парите.

Трябва да признаем, че Украйна си има проблеми, но ние, като украинци, като можем да ги разрешим. Аз мога да критикувам правителството и няма нужда трета страна да ми казва какво трябва да направя.

Ако дадем особен статут на Донбас, то това ще предизвика верижна реакция в другите региони. Трябва много да внимаваме. Не може да правим изключения от конституцията. Ние ще направим избори по украинските закони. Малко се знае, че самите руснаци не искат на приемат изявени лица от Луганска и Донецка републики. Не ги пускат да преминат през границата. Това го знам от местни българи. .

Как гледате на перспективите на двустранните отношения на България и Украйна?

Нормални отношения. Позитивни. Политически нямаме никакви проблеми. Трябва икономическите отношения да ги вдигнем на малко по-високо ниво.

Проф. Станчев, каква е ролята на българската етническа общност в Украйна и може ли тя да бъде мост между България и Украйна?

Българската диаспора винаги е била мост между двете страни. В момента подготвям втори том от книгата ми „Българите в Руската империя, СССР и страните от ОНД“. Като започнем от Цамблак и Киприян, които са били митрополити в Киевска Рус. Покръстилите на Киевска Рус са били българи. Михаил I Киевски е бил българин. Бесарабските българи, в лицето на Теодор Балан, Александър Малинов, ген. Данаил Николаев и други, пък са изиграли своята роля в създаването на новата българска държава след Освобождението.

Трябва да отбележим и за българите, живеели в границите на Царска Русия като ген. Симеон Ванков е известен като един от ръководителите на военните арсенали при императорския период и след това при идването на власт на Съветите. Ленин не го арестува или изпраща в затвора, а го издига. Ген Симеон Ванков успява да създаде първият в света концерн от 500 предприятия за производство на снаряди. Той е и един от основателите на Съюза на научно-техническите дружества в България. Той пръв изгражда водопровод и пуска електричеството в Хабаровск, където е ръководил военния завод. Слава Богу умира от естествена смърт през 1937 г. без да бъде репресиран.

Известни са 52 дворянски семейства с български корени в Царска Русия. Едно от тях е сред основателите на Харковския университет.

Събраните от мен 1700 биографии са доказателство, че диаспората може да бъде мост. 30 българи пък са носители на званието „Герой на социалистическия труд“, което беше най – високото в бившия СССР. Известният строител Боян Данчев от Запорожието е два пъти носител на званието „Герой на социалистическия труд“. Андон Боюкли е признат за герой на Съветския съюз за неговата саможертва подобна на прочутия Матросов. Открих и други герои с български корени.

Имаме над 5 академика с български корени в Руската академия на науките. Правим всичко възможно нашата диаспора, която наброява около 300 000, да бъде мост.

Бихте ли направили коментар на отношенията Украйна и Турция? При последното посещение на президента Петро Порошенко в Анкара двете страни се договориха да си сътрудничат за човешките права. Моля за вашия коментар...

Освен за човешките права се говори и за подписване на договор за свободна търговия. Ние ще използваме нашите шансове. И Турция и Украйна имат проблеми по въпроса за човешките права, но проблемът трябва да се решава, а не да се замита под килима. Украйна винаги ще защитава правата на татарите в Крим, защото той е част от нас.

Какво трябва да предприеме Украйна, за да принуди Русия да свали морската блокада в района на Одеса?

Виктор Юшченко беше един от президентите, който прозря, че руската военна база в Крим може да се превърне в проблем. Може би затова руснаците прибързаха с анексията, за да не се окажат извън правния мир. Да погледнем американската база в Гуантанамо, от колко време съществува и защо тя не е послужила за претекст за САЩ за анексия на Куба? В книгата си имам цял раздел, посветен на историята на Крим.

Аз говорих с Леонид Кравчук, който ми разкри, че три пъти е питал руския президент Борис Елцин по време на Беловежките преговори за съдбата на Крим. Бил е даден ясен отговор, че полуострова остава в границите на Украйна.

Морската и сухопътната граница между Русия и Украйна все още не е уредена. Изглежда настъпи време проблемът да бъде решен.

Какво е бъдещето на Крим?

Само след дни Русия ще отбележи 200 г. от присъединяването на Крим. Не разбирам как това е ставало тогава и по какви международни закони. Аз често се шегувам, че след като Кремъл ни е направил подарък с Крим защо си го взема обратно. Кой постъпва така?

Срещу анексията на Крим от Русия скочи целия европейски и западен свят, защото тя е заплаха за цивилизованата общност. Защо поляците ми издадоха книгата за „Третата световна война“, защото те се уплашиха, че утре руснаците могат да стигнат до тяхната граница. Същите страхове съществуват и в прибалтийските страни. Активизация на руското лоби в България и Сърбия също е вид на хибридната война. Подготвя се мнението на обществото относно Русия.

Аз не отричам и с уважение се отнасям към русофилските чувства в страните от постсъветското пространство, в това число България и Сърбия. Жена ми е рускиня. Аз нямам виждане и настроение, че те са ни врагове.

Украйна има шанс и без ядрен потенциал да стане мост между Запада и Изтока. Ние не искаме да бъдем бойно поле. Ние трябва да сме поле за взаимно разбиране. Украйна има най-хубавата земя в света. Имаме изключителни природни забележителности.

Дайте ни възможност и ще докажем, че сме мост за взаимно разбиране.

Каква е вашата прогноза – кога ще е възможно украинците да пътуват безвизово в Европа?

Аз пътувам без виза, защото имам български паспорт. Ако говорим сериозно обещават до края на тази година, но това много ме съмнява. Мисля, че ще има още условия, които Украйна ще трябва да изпълни. Смятам, че ще минат най-малко 2-3 години преди украинците да пътуват без визи по Стария континент. Откровено ще ви кажа, че Европа след бежанската криза се опасява да не дойдат нелегални потоци от Украйна и Русия, ако паднат визите. Не е лесен въпросът, но Украйна направи всичко възможно той да бъде решен.

Ще кажат ли холандците „да“ на предстоящия референдум?

Надявам се холандците да кажат „да“, но тук се забелязват прояви на хибридната война. Руснаците се стремят не чрез пари, а чрез много пари да влияят на резултатите от референдума. Трябва да отбележим, че 28-те страни вече ни отговориха с ратификации.

Руснаците са се активизирали, за да рекламират руския свят. Аз нямам нищо против него, но руснаците трябва да го направят привлекателен. Тогава всички ще искат да отидат да живеят в Русия и да бъдат приятели на страната. Русия има ресурси да го направи това, има умни и талантливи хора. Но Русия прави точно обратното, за да отблъсне хората.

Как очаквате да се разреши правителствената криза в Украйна?

Очаквам да се намери компромис в името да се спре войната и да се завършат реформите. Трябва да отбележим, че те вървят трудно, както и войната с корупцията. Предприемаме стъпки и с помощта от Запада успяхме да стабилизираме икономиката. И най-накрая създадохме армия, добра – лоша, но все пак армия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    3 2 Отговор
    Като не искате да станем БОЙНО ПОЛЕ защо се хванахте за американците дето направиха всичките военни конфликти по света?Трябва да си сляп че да не видиш кой прави конфликтите по целия сват.Колко пъти Русия ни въвлече във война КАЖИ! КОЛКО ПЪТИ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК Е ХОДИЛ ДА ВОЮВА ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ В НЯКОЯ ЧУЖДА ДЪРЖАВА ?? Толкова сте заслепени от глупоста си че не може по вече от това...ПРОФЕСОРИ ми било това.По добре замълчете,че ставате за посмешеште.
  • 2 профБаркър

    4 3 Отговор
    Дядото очевидно го гони алцхеймера и не знае на кой свят е:) Този професор от времето на комунизма би следвало да знае, че Украйна е Руска

    Коментиран от #9

  • 3 666

    4 3 Отговор
    На чий гроб плачеш старче.
    Не виждаш ли че Турция прави това за което говориш в България,че си тръгнал да се бориш за украинците/дали заради рускинята или изпълняваш гестаповска поръчка/.
  • 4 рускиня

    3 2 Отговор
    Все пак трябва да влезем в полужението на човека -женен за РУСКИНЯ, а това е голяма душевна травма. Господ знае какво става с рогата му.... Така, че да му простим....
  • 5 ЗЕХ КИНТИ СОРИ

    4 3 Отговор
    ПРОФЕСОРЕЕЕ ЗАЩИТАВАШ АГРЕСОРИ И УБИИЦИ И НЕ СИ ПОКАЗВАЙ СНИМКАТА ЧЕ МНОООГО ОБИЧАМЕ ПРОДАЖНИЦИТЕ ??????!!!!:::
  • 6 Бай хой

    2 3 Отговор
    Професоре, професореее, ако така учиш студентите жална им майка. Явно с такова лизане и преписване си се добрал до хабилитация.

    Те точно такива учени са за отучване. Такива същества подменят историята и промиват мозъците на подрастващите и заради такива безгръбначни Родината ни е в това положение.
  • 7 истинко

    4 3 Отговор
    Дааа..още един смешник! Г.золизието на псевдо- интелигенцията в България е факт отдавна - обръща се на където завее вятъраСигурен съм, че тоя същия професор, по време на соца е лизал задниците на комунистите! Още повече - бил е в първите редици на 1-во майските и 9-то септемврийските манифестации! За да е в крак със соц-визията си дори е взел за жена рускиня - от там хората куче не вземат, камоли жена! Смешник безподобен! Ако се разровиш в миналото му сигурно е бил член на БКП и/или агент на Държавна сигурност, а родителите му са партизани или борци против фашизма! Да, ама сега е супердемократ!
  • 8 FR V

    3 3 Отговор
    Професора е прав.
    От коментарите по-долу ясно се вижда ,че има много психичноболни руски хибриди.В една нормална държава ще бъдат натикани заедно с ислямистите и другите отрепки, в затвора и в клиники за психичноболни.
  • 9 FR V

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "профБаркър":

    Украйна толкова е руска , колкото Косово е сръбско!
    Интересно защо украинците са на друго мнение.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "FR V":

    Питаш украинците за Косово ли?
  • 11 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "FR V":

    Защото само преез втората световна война загиват над 70 000 червеноармейци само при отбраната на Севастопол и още около 50 000 при освобождаването му, общо за отбраната на Украйна, както и последващото и освобождаване загиват над 1 000 000, така че сравнението, което правиш не е много на място. Колкото до казаното от професора, мисля че с онзи професор и другите научни "светила", които говорят за "турско присъствие" са си лика прилика
  • 12 кроко

    1 3 Отговор
    Жалка картинка - за някакви си мизерни 500 лева на месец така да си плюе и с#р# на образование, достойнство и т.н. И най важното - на историята и паметта ни!
  • 13 асистента

    1 2 Отговор
    "...Майсторе, казвам ти майсторе защото не ти знам името, но като ти видях майсторлъка ........"
    Професоре, казвам ти професоре въпреки, че ти знам името, но като прочетох какво си измътил освен продължението за майстора, ще те питам като участник /пионка/ в хибридна война-от кога мина от оная страна. В днешно време малцина стават професори по заслуги, за останалата час е видно, че панталоните на коленете са винаги изтъркани...не се хаби, каквото си изкярил. ..това е.
  • 14 КОЛЬО

    1 2 Отговор
    Идиот.....м-м-м ... един момент моля ....да .. идиот ..пълен глупак...
  • 15 Янка Динева

    1 3 Отговор
    Поддържам с две ръце всички по долу написано. И аз вадя хляба от устата си да плащам данъци за заплатата на такива негодници които по закон винаги един ден ще им лъсне задника какво представляват-рафинирани стойкаджии, позьори, лакеи там където трябва, авантаджии и накрая образно казано-мастии.
  • 16 раптър

    1 4 Отговор
    Проф. Станчев, господин Наглецо, и Вие ли сте на хранилката на САЩ? Обръщам се към Вас на ВИЕ не от уважение , а, защото ми е нехигиенично. Защо участвате в хибридната война на САЩ срещу Русия.За пари ли ? Или за повече пари? Коментирайте Косово ,Афганистан, Либия, Ирак, Сирия и още седемдесет преврата и цветни революции, тежащи на съвестта / не знам дали съвест е точната дума/, на американската управляваща върхушка. И след тях, разруха, убийства, БЕЖАНЦИ,разбити държави с назначени от САЩ корумпирани управления - и като феникс американски петролни и други компании смучат националните им богатства, като оставят в съотв. държава жълти стотинки. Това не виждате- нагласен професоре! А българските Марици виждате ли ? А Концесията за злато? А урана и медните руди? И срещу това ни дават ЕВРОФИНАНСИ РАНЕ! Великодушно! Като изпомпат от нац. ни богатства 5 млрд. - ето ви еврофинансиране-100млн. Съзнавате ли , недоучили господине, че така сме в пълна зависимост , и не ние избираме ,а ни НАЗНАЧАВАТ упраляващите! И могат да ги сменят , когато си поискат. Те -вашите благодетели! А другото е позиция на безгръбначно, с ластици а не ставни връзки между прешлените на гръбначния стълб! За по добро навеждане!!!!
  • 17 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    професорите имат едни мнения плебса и платените путинофили други.кво да се прави така е.напред волене и ти другарю миков,напрееееед,а професора е глупав както и президента ни ,те са чехльовци,платени американски шпиони и т.н. после що вземате 200 долара на месец се чудите ,а?ами щото трябва акъл за повече ,а при вас липсва,та напред със заската дето е страхотна машина към светлото ви бъдеще ,квото и да е то щото няма кво да ви се обясни след изключително умните ви коментари !

    Коментиран от #19

  • 18 ябяб

    1 2 Отговор
    Какъв е този м.....л бе?!?
  • 19 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Еее, ти като един виден хибрид "десостоян" явно много го разбираш професора и си говорите на един език с него! Но ако взимате с по 50 долара повече месечни "субсидии" това не означава автоматично, че и двамата сте прави и по-умни от станалите!

    Коментиран от #20

  • 20 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "кроко":

    Нито аз нито професора вземат пари за да ти кажат кво реално се случва.достатъчно е да попрочетеш малко повече по въпроса и ще дойдеш на нашето мнение,но ти няма да го направиш и е ясно защо,от тук ще последват и бъдещите ти неуспехи в живота като цяло,но кво да се прави в този свят трябва да има умни и глупави ,образовани и необразовани.всеки си избира къде да се позиционира сам!
  • 21 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    http://www.faktor.bg/intervyu/68936-prof-myhayl-stanchev-moskva-okupira-vazhni-postove-v-balgariya-s-verbuvani-ot-nkvd.html