Отидете към основна версия

1 431 10

България ще подкрепи квотите за разпределянето на 120 000 бежанци

  • румяна бъчварова-
  • бежанци-
  • българия-
  • квоти

Квотното разпредeление е временно решение, трябва да се търсят принципните подходи и решения за прекратяване на кризисната ситуация, заяви Бъчварова

Снимка: БТА

България ще подкрепи задължителните квоти за разпределянето на 120 000 бежанци в ЕС. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред журналисти преди извънредния Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС.

„Нямаме основание да променяме позицията, която заявихме преди седмица. България ще потвърди позицията си, че решението за квотното разпределение е решението, което в момента ЕС може да вземе“, заяви тя.

Тя допълни, че позицията на страната е, че то трябва да бъде задължително, иначе се обезмисля неговото прилагане. Вътрешният министър добави, че механизмът за квотното разпределение е едно начало на по-добрия контрол и управление на общите процеси, но е само временно решение и трябва да се търсят принципните подходи и решения за прекратяване на кризисната ситуация.

Тя определи като справедлив и балансиран предложения механизъм за релокация на бежанците. Нямаме основание да се откажем от този принцип, добави министър Бъчварова.

„Най-важно е да се търси решение там, където в възникнал проблемът, винаги сме го казвали, но това трябва да върви успоредно с другите решения, като осигуряването на сигурността на външните граници, това е приоритет“, ясно подчерта вътрешният министър. Нашата позиция е, че на този етап бройката 120 000 трябва да се запази, като на Съвета предстои да се определят детайлите, които се предлагат, за това как и къде те да бъдат насочени към други държави.

Наше предложение е да се обмисли и механизъм за координиране на усилията на държавите -членки в справянето с проблема, а не всяка държава да предприема мерки, с които създава евентуално нови предизвикателства пред останалите държави в ЕС, обясни Бъчварова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: