Отидете към основна версия

1 719 2

САЩ и други 11 страни сключиха историческо търговско споразумение

  • сащ-
  • страни-
  • споразумение

Те постигнаха споразумение за т.нар. Транс-тихоокеанско партньорство

Снимка: БТА/Xinhua

САЩ и други 11 държави постигнаха най-голямото споразумение за регионална свободна търговия в историята, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Според специалисти т.нар. Транс-тихоокеанско партньорство ще премахне бариерите пред търговията и ще наложи високи стандарти за живот и труд в 40% от световната икономика. Споразумението е продукт на 8 години преговори, като неговите параметри бяха изчистени по време на среща в Атланта през тази събота.

В споразумението влизат страни като САЩ, Канада, Австралия, Бруней, Виетнам, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония. Сега то трябва да бъде одобрено от Конгреса на САЩ и от правителствата на останалите 11 държави.

Пактът се очаква да премахне търговските бариери и да установи правила в области като трудовия пазар, екологията и електронната търговия в 11-те държави. Споразумението се разглежда като ключов фактор в политиката на президента Барак Обама в Азия, където той иска да разшири влиянието на САЩ, на фона на настъплението на Китай и развиващата се икономика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини