Last news in Fakti

5 Октомври, 2015 16:18 1 713 2

САЩ и други 11 страни сключиха историческо търговско споразумение

  • сащ-
  • страни-
  • споразумение

Те постигнаха споразумение за т.нар. Транс-тихоокеанско партньорство

САЩ и други 11 страни сключиха историческо търговско споразумение - 1
Снимка: БТА/Xinhua

САЩ и други 11 държави постигнаха най-голямото споразумение за регионална свободна търговия в историята, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Според специалисти т.нар. Транс-тихоокеанско партньорство ще премахне бариерите пред търговията и ще наложи високи стандарти за живот и труд в 40% от световната икономика. Споразумението е продукт на 8 години преговори, като неговите параметри бяха изчистени по време на среща в Атланта през тази събота.

В споразумението влизат страни като САЩ, Канада, Австралия, Бруней, Виетнам, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония. Сега то трябва да бъде одобрено от Конгреса на САЩ и от правителствата на останалите 11 държави.

Пактът се очаква да премахне търговските бариери и да установи правила в области като трудовия пазар, екологията и електронната търговия в 11-те държави. Споразумението се разглежда като ключов фактор в политиката на президента Барак Обама в Азия, където той иска да разшири влиянието на САЩ, на фона на настъплението на Китай и развиващата се икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шлемник байкалскии

    1 0 Отговор
    А... какво сана?
  • 2 радка пиратка

    0 0 Отговор
    vesti.bg/sviat/amerikancite-zhiveiat-na-ryba-na-falita-6043596

    Американците живеят на ръба - поне когато става дума за финансово планиране. Приблизително 62% от жителите на САЩ имат по-малко от 1000 долара депозит, а 21% дори нямат спестовни сметки, според ново проучване на Google, проведено този месец за GOBankingRates.
    На практика повечето от хората без спестявания не могат да посрещнат риска от извънредни разходи и трябва да разчитат на приятели и роднини за непредвидени харчове.
    За средностатистическото домакинство в САЩ дори ремонтът на автомобила би представлявал сериозно предизвикателство.
    Изправени пред извънредна ситуация американците събират пари чрез намаляване на разходите, заеми от роднини и приятели или с помощта на кредитни карти.
    Сред тези, които са имали по-големи спестявания преди 2008 г., 57% са използвали част от парите или всичките, за да покриват разходите си по време на Голямата рецесия. Това сочи пък проучване на Федералния резерв на САЩ. Разбира се и нулевите лихви на Фед не стимулират спестовността.
    Съществуват обаче значителни разлики в спестовните нагласи на различните поколения. Делът на хората във възрастовата група 35-54 г. без спестени пари е 31%. Почти толкова са и родените през последните 30 години, които искат или не могат да пестят.
    В същото време размерът на дълга на средностатистическия американец е нараснал от 160 долара на човек през 1952 г., до 10 600 долара в средата на тази година.
    Данните на NerdWallet показват, че средната сума на задълженията по кредитни карти е 15 706 долара. Средният ипотечен дълг е 156 333 долара. А студентите в САЩ дължат средно по 32 953 долара.
    В търсене на евтино финансиране американските домакинства често стават жертва на измами: