Отидете към основна версия

1 294 9

Ердоган: Всяка атака срещу Турция е атака срещу НАТО

  • ердоган-
  • турция-
  • русия-
  • самолети-
  • нато-
  • атака-
  • столтенберг

Според НАТО е неприемливо руски самолети да нарушават турското въздушно пространство

Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че всяка атака срещу Турция е атака срещу НАТО, съобщи „Сабах“.

Думите на държавния глава на южната ни съседка идват на фона на инцидента с руския самолет, който наруши въздушното пространство на страната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия във вторник, че ще загуби много, ако унищожи приятелството си с Анкара. Той заяви още, че Турция няма да остане безразлична и да толерира нарушения на въздушното си пространство от руски военни самолети.

"Всяка атака срещу Турция, е атака срещу НАТО", заяви той.

"Нашите позитивни отношения с Русия са добре известни на всички. Но ако Русия загуби приятел като Турция, с когото си е сътрудничила по много въпроси, то ще загуби много, и трябва да знае това", каза още турският президент.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че навлизането на руски самолети във въздушното пространство на Турция „не е инцидент“, съобщи Би Би Си.

Световните медии съобщиха и за второ нарушение от руска страна, като причината е била „лошото време“.

Москва започна въздушни удари в Сирия в сряда. От Кремъл съобщиха, че цели на атаките са позиции на „Ислямска държава“, но западните страни изразиха загриженост, че се атакуват групировки, противопоставящи се на режима на Башар Асад.

Анкара призова руския посланик в страната заради двете нарушения. Столтенберг определи навлизането на руски самолет в небето над Турция като „неприемливо“.

Според Столтенберг Русия не е предоставила реално обяснение за нарушенията. „Това не изглежда като инцидент“, заяви генералният секретар на алианса.

„Това не е инцидент, а сериозно нарушение. Нарушението е продължило дълго време, в сравнение с предходни нарушения на въздушното пространство, които сме виждали на други места в Европа“, заяви  Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: