Отидете към основна версия

1 000 3

Реджеп Ердоган: Русия застрашава приятелството си с Турция

  • реджеп ердоган-
  • русия-
  • турция

Той припомни какви икономически интереси има Москва в неговата страна

Снимка: БТА/Xinhua

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че военните натрупвания на Русия в региона са неприемливи и предупреди руските власти да обмислят своите  търговски отношения с турската страна, съобщи Блумбърг.

„Основната цел на Русия е да укрепи база в Латакия и да заздрави присъствието си в Сирия. Те са изпратили там 50 самолета.“, заяви Ердоган.

Според „Хюриет“ той е изразил недоволството си от нарушаването на въздушното пространство на страната от страна на руски самолети, което може да бъде обсъдено с американския президент Барак Обама през следващата седмица. Според Ердоган  действията на Русия могат да застрашат приятелството между двете страни.

„Преди всичко Турция е член на НАТО и съюзник на САЩ. Така, че можете ли да си представите Русия и САЩ да са на една позиция за някое нарушение спрямо Турция. Не е възможно. Руснаците казват, че могат да започнат въздушни атаки срещу Ислямска държава, ако получат такова искане от Ирак. Само, че те не атакуват Ислямска държава, дори в Сирия. Ако Русия не построи АЕЦ Аккую, то някой друг ще го направи“, заяви Ердоган.

Турският президент визира атомната електроцентрала в провинция Мерсин, която Русия трябва да изгради в съответствие с междуправителствено споразумение между Москва и Анкара.  Той напомни, че до този момент в проекта от руска страна са инвестирани $ 3 млрд.

„Ние сме най-големият консуматор на руски природен газ, но ако се наложи можем да си намерим и други източници“, допълни Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: