Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 11:12 994 3

Реджеп Ердоган: Русия застрашава приятелството си с Турция

  • реджеп ердоган-
  • русия-
  • турция

Той припомни какви икономически интереси има Москва в неговата страна

Реджеп Ердоган: Русия застрашава приятелството си с Турция - 1
Снимка: БТА/Xinhua

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че военните натрупвания на Русия в региона са неприемливи и предупреди руските власти да обмислят своите  търговски отношения с турската страна, съобщи Блумбърг.

„Основната цел на Русия е да укрепи база в Латакия и да заздрави присъствието си в Сирия. Те са изпратили там 50 самолета.“, заяви Ердоган.

Според „Хюриет“ той е изразил недоволството си от нарушаването на въздушното пространство на страната от страна на руски самолети, което може да бъде обсъдено с американския президент Барак Обама през следващата седмица. Според Ердоган  действията на Русия могат да застрашат приятелството между двете страни.

„Преди всичко Турция е член на НАТО и съюзник на САЩ. Така, че можете ли да си представите Русия и САЩ да са на една позиция за някое нарушение спрямо Турция. Не е възможно. Руснаците казват, че могат да започнат въздушни атаки срещу Ислямска държава, ако получат такова искане от Ирак. Само, че те не атакуват Ислямска държава, дори в Сирия. Ако Русия не построи АЕЦ Аккую, то някой друг ще го направи“, заяви Ердоган.

Турският президент визира атомната електроцентрала в провинция Мерсин, която Русия трябва да изгради в съответствие с междуправителствено споразумение между Москва и Анкара.  Той напомни, че до този момент в проекта от руска страна са инвестирани $ 3 млрд.

„Ние сме най-големият консуматор на руски природен газ, но ако се наложи можем да си намерим и други източници“, допълни Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кумчо

    1 0 Отговор
    Е-е-е-х, че стабилен партньор си намери тов. Путин !
    Украйна била нестабилна, България била непослушна и му било писнало на нашето джудже и за това отмени Южен Потоп.
    Турция първо принуди Газпром да намали два пъти цените на руския газ от декември 2014 г. - веднъж с 15 и още веднъж с 25%, после намаля капацитета (броя на тръбите) на газопровода, сега пък руското присъствие в Сирия може да доведе до анулиране на договорите за Потопа и ядрената централа - хак им е на Газпром и Путин & Co.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Евроган все пак да си припомни, че Турция е оцеляла благодарение на другаря Ленин, който през 1919 г. я спасява от унищожение в Гръцко-турската война / Англия, Франция и Гърция с/у Турция/ с огромни количества оръжие и златни рубли. Турците са били изтласкани чак в Кюрдските планини и са преместили столицата си в Анкара, където и до днес има огромен паметник на Ленин както и в други градове на Турция. Константинопол остава под международно управление, но постепенно турците пренебрегват подписаните договори и дори прекръстват града на Истанбул. Държавата Турция е основана 1923г от червената армия на маршал Тухаченски, а днешният турски език е измислен едва през 1927 г., като за азбука с малко мнозинство е приета латиницата, вместо кирилицата…

    Коментиран от #3

  • 3 хюманик

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    1919 е сакрална година и от тогава до сега не се е случвало нищо важно и съществено в Турската и световна история така че просто не ми е ясно защо Ердоган не си спомня нищо за другаря Владимир Илич а бръщолеви за САЩ и НАТО?
Новини по държави: