Отидете към основна версия

1 471 15

САЩ се отказва от обучение на нови бунтовнически групи в Сирия

  • сащ-
  • сирия-
  • бунтовници-
  • обучение

Програмата ще бъде замразена, но може да се рестартира в бъдеще

Снимка АП/БТА

САЩ е на път да сложи край на усилията си да обучава нови сирийски бунтовнически сили. Страната ще пренасочи усилията си към осигуряване на оборудване и оръжия за вече съществуващи групировки, съобщава Би Би Си.

Нейната програма, на стойност 500 милиона долара, бе подложена на сериозни критики, след като стана ясно, че обучените от САЩ бунтовници са преотстъпили дадените им превозни средства и боеприпаси на екстремистите.

Американската програма за подпомагане на бунтовниците, борещи се срещу режима на президента Башар Асад бе насочена към обучение и оборудване на 5400 бойци през тази година и още 15 000 през 2016 г.

Високопоставен представител на администрацията заяви, че програмата ще бъде замразена, но може да се рестартира в бъдеще.

Програмата е изправена пред "значителни предизвикателства", които й пречат, каза служителят, добавяйки че: "Имахме много висока летва по отношение на набирането на кадри".

САЩ вече няма да проучва всеки отделен новобранец, а само лидерите на групите, с които са решили да работят, които ще бъдат изправени пред "много задълбочено проучване".

От първите две групи, изпратени в страната в рамките на предходната програма, първата беше пленена от Джабхад Ал Нусра, разклонение на Ал Кайда, през юли и трябваше да даде цялото си оборудване и арсенал. Втората даде голяма част от оборудването на същата група през септември, според слуховете, в замяна на безопасно преминаване.

Цитирайки анонимен източник от департамент на отбраната на САЩ, Ню Йорк Таймс съобщава, че САЩ няма да взима сирийски бунтовници да преминават през нейните програми за обучение в Йордания, Катар, Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства. Вместо това ще направи по-малък център за обучение в Турция, където "благонадеждните" - най-вече лидерите на опозиционните групи - ще бъдат научени в оперативни маневри, пише вестникът.

Говорейки по време на съвместна пресконференция с министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън, Аштън Картър призна, че "не е удовлетворен от по-ранните усилията" на обучението.

САЩ сега проучва "различни" начини да "дават възможност на способни и мотивирани групи на земята да си върнат територията от ИД и да освободат сирийската територия от екстремизъм", добави той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини