Last news in Fakti

10 Октомври, 2015 10:36 1 459 15

САЩ се отказва от обучение на нови бунтовнически групи в Сирия

  • сащ-
  • сирия-
  • бунтовници-
  • обучение

Програмата ще бъде замразена, но може да се рестартира в бъдеще

САЩ се отказва от обучение на нови бунтовнически групи в Сирия - 1
Снимка АП/БТА

САЩ е на път да сложи край на усилията си да обучава нови сирийски бунтовнически сили. Страната ще пренасочи усилията си към осигуряване на оборудване и оръжия за вече съществуващи групировки, съобщава Би Би Си.

Нейната програма, на стойност 500 милиона долара, бе подложена на сериозни критики, след като стана ясно, че обучените от САЩ бунтовници са преотстъпили дадените им превозни средства и боеприпаси на екстремистите.

Американската програма за подпомагане на бунтовниците, борещи се срещу режима на президента Башар Асад бе насочена към обучение и оборудване на 5400 бойци през тази година и още 15 000 през 2016 г.

Високопоставен представител на администрацията заяви, че програмата ще бъде замразена, но може да се рестартира в бъдеще.

Програмата е изправена пред "значителни предизвикателства", които й пречат, каза служителят, добавяйки че: "Имахме много висока летва по отношение на набирането на кадри".

САЩ вече няма да проучва всеки отделен новобранец, а само лидерите на групите, с които са решили да работят, които ще бъдат изправени пред "много задълбочено проучване".

От първите две групи, изпратени в страната в рамките на предходната програма, първата беше пленена от Джабхад Ал Нусра, разклонение на Ал Кайда, през юли и трябваше да даде цялото си оборудване и арсенал. Втората даде голяма част от оборудването на същата група през септември, според слуховете, в замяна на безопасно преминаване.

Цитирайки анонимен източник от департамент на отбраната на САЩ, Ню Йорк Таймс съобщава, че САЩ няма да взима сирийски бунтовници да преминават през нейните програми за обучение в Йордания, Катар, Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства. Вместо това ще направи по-малък център за обучение в Турция, където "благонадеждните" - най-вече лидерите на опозиционните групи - ще бъдат научени в оперативни маневри, пише вестникът.

Говорейки по време на съвместна пресконференция с министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън, Аштън Картър призна, че "не е удовлетворен от по-ранните усилията" на обучението.

САЩ сега проучва "различни" начини да "дават възможност на способни и мотивирани групи на земята да си върнат територията от ИД и да освободат сирийската територия от екстремизъм", добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    1 1 Отговор
    Mи сега какво ще правим без Десито,Киро и Оня с „капаците“?

    Коментиран от #6

  • 2 валентин

    1 0 Отговор
    голяма част от обучените се бият на страната на ИДИЛ
  • 3 рррр

    0 0 Отговор
    Упадъкът на Америка

    http://fakti.bg/world/33365-upadakat-na-amerika

    Един от най-важните двигатели на нейната икономика е вътрешното потребление, което обаче все повече се свива заради обедняването на все по-големи части от населението. Няма ли обаче потребление, няма и достатъчен икономически растеж, който би предотвратил или поне намалил обедняването на американците. Ниският икономически ръст мултиплицира на свой ред още по-голяма бедност. И още по-голям, вече не само икономически упадък.
  • 4 еееее

    2 0 Отговор
    САЩ се отказва от обучение на нови бунтовнически групи в Сирия

    е няма смисъл путин ще ги бомби хахахахаха

    напрао ви рязказа играта путин



    САЩ сега проучва "различни" начини да "дават възможност на способни и мотивирани групи на земята да си върнат територията от ИД и да освободат сирийската територия от екстремизъм", добави той.

    сетихти са ама късно

    хубава статия добре разобличава злото сащ
  • 5 Бай хой

    2 0 Отговор
    Защо сащ не ги нарича с истинските им имена о с общият лаф умерена опозиция. Те си имат име - ан нусра която е сирийският клон на ал кайда.

    сащ обучават и въоражават ал кайда. Факт.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    сащ така или иначе отказаха да подпомагат срииската опозиция още преди година,поради явно сбъдналите се опасения, че тя не е хомогенна и се преливат пари и оръжие от умерените към ал кайда.тва е причината да го има асад .само че не мога да разбера ,вие путинофилите кво ревете пак?преди ревахте че сащ се намесвал,сега щото не се намесвал????нали тва тук само чета от вас как американците финансирали ид ,как те я създали и т.н.,а сега като същите американци заявяват че са спрели и малкото което правиха за опозицията пак недоволство???!!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Ярослав Станчев

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Къде пише,че са спрели?Пише,че местят центъра в Турция,на спокойствие.Където няма да ги следят изкъсо.Спират само сирийските програми и то временно.Запазват си правото да рестартират програмата за Сирия.Чети и после пиши.
    Признаха си най-после,че са обучават бойни групи,половината от които бягат при Ал-кайда,а останалите при ИД.
    Ама викаш,американците от къде да знаят,че ще стане така?При положение,че разследват предварително всеки желаещ да се влее в програмата. Наистина,как могат да разберат кой какъв е,а
    Защо изобщо са започнали да обучават терористи???
    Сега Асад и руснаците да се чудят как да им разчистват го...та от Сирия.А ЕС да им обгрижва бежанците.
    Смешен плач е вашето,деси,десииии.И все по-смешен ще става.

    Коментиран от #11

  • 8 qqqqqq

    2 0 Отговор
    САЩ се отказва от обучение на нови " терористи " ? Явно неим се хвърлят скъпи дърва в огъня на Русия .
  • 9 Kcaniba

    1 0 Отговор
    Как да разберем новината!??
    Тотална загуба на американската политика и военна машина!!!
    Асад остава на власт, ФАЩ спират да поддържат опозицията.
    Русия пеюели политически.
    Остава да победи във войната!!!
    Което е неминуемо!!
    ФАЩ се надяват на нов Афганистан, и го пророкуват, забравяйки виетнам, Сомали, своят Афганистан.....
  • 10 lock

    0 0 Отговор
    Имаме си тука такива кадри и ги даваме на много на сметка. Един проучен тартор ще поведе хиляди след себе си, стига да му се плаща добре. Не на последно място са подходящи на външен вид за сливане с местното население. Единствено условие- да се наемат всички и незабавно да бъдат депортирани за подпомагане на сирийската опозиция.
  • 11 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ярослав Станчев":

    явно четем различни статии.в тази пише че сащ замразяват програмата ,демек спират я за сега.предишната инициатива на обама за финансиране или военно подпомагане на сирииската опозиция бе блокирано от конгреса и сената ,а и бе със сериозно неудобрение от европейските партньори и не мина.иначе казано опасността от приливане на техника и кадри към терористите е причина да се оставя положението квото е и асад да продължава да избива народа на сирия.терористи американците не обучават умишлено ,но винаги съществува риск .за разлика от тях ссср умишлено подготвяше терористи и ги изпращаше по целия свят.русия също изнася такива ,показателно е тези в донбас ,или тези в ид.
    що се отнася до руснаците и разчистването ,както казват сърбите и което ние изпитахме на гърба си -пази Боже гърция да те храни ,а русия да те брани :)!та нищо не разчистват руснаците и асад ,а забъркват,но накрая и ще си го сърбат.

    Коментиран от #12

  • 12 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Деске за коя програма говориш.Или имаш в предвид обучаването и въоражаването на терористите от идил пи ал кайда.

    Ами нали и ние това говорим сащ обучават и поддържат терористи значи са терористи.
    Опозиция е политически термин. Щом са с оръжие и се стремят към узурпиране на властта също както в киев не може да става въпрос за опозиция.

    Коментиран от #13

  • 13 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    баико покажи ми инфо от което съдиш че сащ въоръжават идил и ал кайда .опозицията в сирия бива няколко вида едната е светска ,която иска да се създаде светска държава сирия и се бори за което,другата е крайна и се бори в сирия да има мюсулмански халифат ,при които да се създаде държава подобно на русия ,управлявана от един човек и нетолерантна към огромна част от местното население и съседите си.та сащ подкрепят първите и са против вторите към които спадат ал кайда и ид.надявам се че така опростенчески по-лесно ще ги разбереш работите :)!

    Коментиран от #14

  • 14 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Деске изпростяваш твърде много с тия общи лафове.

    Казвам ти че ан нусра е сирийският клон на ал кайда ти ми говориш за светско управление.

    В момента светското управление на асад е факт. Факт е и че сащ и нато го разрушават насаждайки радикален ислям, също както в либия и ирак. Това са неопровержими факти.

    Назови името на тая светска така наречена опозиция. Назови името на един лидер. Видяхме как в началото на сирийската криза за опозиционер бе лансиран багдади от американците. Факт.

    Седнала си като махленска клюкарка да повтаряш едни и същи глупости въпреки фактите и събитията.

    сащ открито подкрепят идил и са против тяхното прогонване от Сирия ти отново плещиш глупости.

    сащ и нато без никакво право извършват терористични операции в ирак и Сирия а ти плещиш против законният борец против тероризма.

    Коментиран от #15

  • 15 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    пак те питам от къде взе данни че сащ въоръжават ал нустра или ид?чакам да дадеш надежден линк!!!
    що се отнася до умерената сирииска опозиция и лидера и .те са известни и признати дори от русия .ето ти два линка да се поограмотиш.
    http://m.btvnovinite.bg/article/svetut/liderat-na-siriiskata-opozitsiya-napusna-zheneva.html
    http://m.btvnovinite.bg/article/svetut/liderat-na-siriiskata-opozitsiya-napusna-zheneva.html
    махленката клюкарка си ти байко лъжец на дребно за неутронни оръдия или за окупаторски войски в българия.та чакам да дадеш линковете както правя аз.