Отидете към основна версия

1 100 0

Палестинци подпалиха едно от свещените места за израелците

  • палестинци-
  • места-
  • израелците

Огън е избухнал в гробницата на Йосиф

Снимка: БТА/AP

Палестинци запалиха едно от свещените места за израелците в града Наблус в Западния бряг, съобщи Би Би Си.

Протестиращи палестинци запалиха огън в сграда, която евреите считат за гробница на библейската личност Йосиф. Палестинските сили за сигурност са успели  на време да овладеят пожара. Инцидентът стана часове, след като премиерът на Израел призова палестинските власти да спрат вълната от взаимни атаки и насилие , която се разрасна през последните седмици.

Военният говорител на Израел Питър Лернер определи атаката, като „крещящо нарушение на основната ценност на свободата“. Той допълни, че израелските сили за сигурност „ще изправят извършителите пред правосъдието и ще възстановят мястото“.

Това не е първа атака срещу гробницата. През миналата година палестинци отново опитаха да я подпалят, а през 2000 г. почти успяха да я унищожат.

Напрежението между израелци и палестинци избухна през последните седмици,след серия от сблъсъци в Йерусалим, Западния бряг и около Ивицата Газа. Няколко израелци бяха убити и още десетки ранени. Загиналите палестинци са 30, включително и някои от нападатели. Това стана след серия от сблъсъци с израелските сили за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини