Отидете към основна версия

798 3

Западът иска ООН да разследва тестовете на балистични ракети в Иран

  • иран-
  • балистични ракети-
  • оон-
  • резолюция

САЩ, Великобритания, Германия и Франция настояват за разследване на неотдавнашните ракетни изпитания на Техеран, твърдейки, че те могат да носят ядрено оръжие

Снимка АП/БТА

Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати са поискали от Съветът за сигурност на ООН да разследва неотдавнашният ракетен  тест, който Иран проведе. Според тях той е сериозно нарушение на резолюциите на ООН.

Западните страни искат ООН да предприеме „съответни действия" срещу Иран, съобщава АП.

Посланикът на САЩ Саманта Пауър миналата седмица заяви, че Вашингтон е стигнал до заключението, че балистичната ръкета със среден обсег, изстреляна на 10 октомври, е в състояние да носи ядрено оръжие.

Пауър добави, че тестът е „провокация" и подчерта пред Съвета, че САЩ разглеждат теста като сериозен проблем, подкопаващ регионалната стабилност.

На заседание на Съвета за сигурност в сряда, САЩ и трите европейски страни представиха доклад за изстрелването на ракетата и апелираха към Комисията по санкциите да предприеме "необходимите действия."

Експертите от Комитета по санкциите трябва да се произнесат дали Иран е нарушил резолюция 1929 от 2010 г., която забранява на Техеран да изстрелва балистични ракети, способни да пренасят ядрени оръжия.

В официално писмо до комисията, четирите нации заявяват: "Изстрелването на тази ракета ясно показва" дейност, свързана с балистични ракети, способни да пренасят ядрени оръжия" и "изстрелването използва технология за балистични ракети".

За да се наложат санкции срещу Техеран би било необходимо и съгласието на Русия и Китай, които могат да блокират всяко решение, налагайки правото си на вето в СС. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини