Last news in Fakti

22 Октомври, 2015 10:44 789 3

Западът иска ООН да разследва тестовете на балистични ракети в Иран

  • иран-
  • балистични ракети-
  • оон-
  • резолюция

САЩ, Великобритания, Германия и Франция настояват за разследване на неотдавнашните ракетни изпитания на Техеран, твърдейки, че те могат да носят ядрено оръжие

Западът иска ООН да разследва тестовете на балистични ракети в Иран - 1
Снимка АП/БТА

Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати са поискали от Съветът за сигурност на ООН да разследва неотдавнашният ракетен  тест, който Иран проведе. Според тях той е сериозно нарушение на резолюциите на ООН.

Западните страни искат ООН да предприеме „съответни действия" срещу Иран, съобщава АП.

Посланикът на САЩ Саманта Пауър миналата седмица заяви, че Вашингтон е стигнал до заключението, че балистичната ръкета със среден обсег, изстреляна на 10 октомври, е в състояние да носи ядрено оръжие.

Пауър добави, че тестът е „провокация" и подчерта пред Съвета, че САЩ разглеждат теста като сериозен проблем, подкопаващ регионалната стабилност.

На заседание на Съвета за сигурност в сряда, САЩ и трите европейски страни представиха доклад за изстрелването на ракетата и апелираха към Комисията по санкциите да предприеме "необходимите действия."

Експертите от Комитета по санкциите трябва да се произнесат дали Иран е нарушил резолюция 1929 от 2010 г., която забранява на Техеран да изстрелва балистични ракети, способни да пренасят ядрени оръжия.

В официално писмо до комисията, четирите нации заявяват: "Изстрелването на тази ракета ясно показва" дейност, свързана с балистични ракети, способни да пренасят ядрени оръжия" и "изстрелването използва технология за балистични ракети".

За да се наложат санкции срещу Техеран би било необходимо и съгласието на Русия и Китай, които могат да блокират всяко решение, налагайки правото си на вето в СС. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 0 Отговор
    робството продължава в нови измерения..на запада кой му държи сметка за оръжията?през средновековието запада експлоатираше колонийте и прилагаше религиозни догми сега в съвремени времена пак налагат кой какво ше има
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Изглежда международното еврейство чувства заплаха за техния малък проект, наречен държава?!
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    Всяка ракета, която може да носи 500кг. бойна кратуна е потенциално ядрена.
    След като Израел разполага с балистични ракети Йерихон с ядрени бойни глави, Иран очевидно се чувства застрашен и търси варианти за защита.