Отидете към основна версия

672 0

Папата отхвърли ксенофобията срещу ромите

  • папата-
  • ксенофобията-
  • ромите

Той призова родителите да изпращат децата си на училище

Снимка: БТА/AP

„Ромите трябва да получат възможност за по-добро образование, за да не изпитат расизъм и дискриминация.“ Това заяви папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Той осъди ксенофобията срещу ромите в Европа , но призова тях да спазват законите и да изпращат децата си на училище.  Папата говори по време на аудиенция за няколко хиляди роми  и представители на други странстващи народи.

Главата на римокатолическата църква посети няколко лагера за настаняване на малцинствени групи от 2013-та година насам. Той нееднократно е критикувал условията за живот в тях.

„Ние вече искаме да виждаме семейни трагедии, в които деца умират от студ или в пожари. Време е да изкореним вековни предразсъдъци , предупреждения и взаимна неувереност.  Те често застават в основата на дискриминацията, расизма и ксенофобията“, допълни Франциск.

В същото време той призова циганите да избягват  лъжата, измамата, мошеничествата и сблъсъците.  Той осъди и злоупотребата с ромски деца, които просят по улиците на Европа. Папата призова родителите да се грижат са образованието на децата си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: