Отидете към основна версия

1 319 1

Франсоа Оланд ще иска удължаване на извънредното положение с три месеца

  • париж-
  • франсоа оланд-
  • франция-
  • извънредно положение

Президентът на Франция Франсоа Оланд ще иска въведеното в петък извънредно положение да бъде удължено с три месеца, пише в. „Фигаро”.

Според информация на изданието нарочен законопроект ще бъде разгледан на правителственото заседание в сряда. Според в. „Монд” Оланд ще се обърне към правните комисии на двете камари на парламента с искане за ревизия на действащия от 1955 г. Президентът дори се бил срещнал с лидери от парламента, пише в. "Лез Еко".

В. „Либерасион” уточнява, че френският президент ще помоли парламента да създаде необходимите юридически предпоставки за удължаване на извънредното положение с три месеца. Според конституцията на Франция парламентът трябва отделно да одобри извънредното положение, когато става дума за повече от 12 дена. Законът, който урежда извънредното положение, е от 1995 г.

Междувременно пред катедралата „Нотр Дам“ в Париж се образуват големи опашки, защото предстои меса в памет на жертвите от терористичните атаки. На Площада на Републиката продължават да се стичат хора, които поставят цветя в памет на жертвите на кървавото нападение. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: