Last news in Fakti

15 Ноември, 2015 13:47 1 564 1

Белгия е водещ износител на джихадисти

  • белгия-
  • износител-
  • франция-
  • париж-
  • джихадисти-
  • йън лесър

Белгия отдавна знае за този проблем – самата тя е ставала жертва на терористи

Белгия е водещ износител на джихадисти - 1
Снимка: БТА/ AP

Белгия и Франция са част от едно общо стратегическо пространство и споделят общ риск. Ако се окаже вярно, че има белгийска връзка, това изобщо не би ме изненадало.

Това каза за “Хоризонт“ по БНР доктор Йън Лесър, изпълнителен директор на Трансатлантическият център в Брюксел на Германският фонд Маршал по повод слуховете за белгийско участие в Парижките атентати:

Белгия отдавна знае за този проблем – самата тя е ставала жертва на терористи. Страната се опитва да е справи с т.нар. феномен на чуждестранните бойци в Сирия. 

По брой на глава от населението, Белгия е водещ износител на джихадисти,  подчерта доктор Лесър.

Според него е рано да се правят генерални заключения за събитията във френската столица от нощта на 13 ноември заради неизяснените детайли около атаките: 


Трябва да видим специфичните аспекти, но едно от нещата,които ме удивиха беше прогресията в подхода – от индивидуални и хаотични действия на отделни индивиди в миналото към много по-координирани и едновременни атаки. 

Оперативните възможности са доста по-големи дори от тези, които видяхме при нападението на Шарли Ебдо, като по-скоро сегашните нападения копират стила на "Алкайда" в предишни години, допълни доктор Лесър, като припомни, че една от запазените марки на терористичната организация са били именно множеството координирани атаки. 

САЩ може да присъстват силно в реториката на ислямистите на идеологическа основа, но фактите показват, че Америка не е сред местата, където често се извършат терористични атентати. Много повече са нападенията в Европа, в Африка, в Югоизточна Азия и другаде,  обясни още изпълнителният директор на Трансатлантическият център в Брюксел на Германският фонд Маршал.

Според доктор Йън Лесър мащабите на атентатите в Париж ще повлияят силно с ефекта, които събитието ще има върху общественото мнение, което неминуемо ще окаже въздействие и на стратегическото планиране, но и ще доведе до силна политическа реакция – повратна точка в много отношения. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сконфуций

    1 2 Отговор
    "По брой на глава от населението, Белгия е водещ износител на джихадисти, подчерта доктор Лесър." Тоя доктор не е наясно, че Деса ни обясни всичко- Путин е виновен.
Новини по държави: