Отидете към основна версия

2 126 7

Франция се отказва да сваля Асад?

  • франция-
  • асад-
  • сирия

Обединена Сирия предполага политически преход

Снимка: АП/БТА

Франция е преосмислила позицията си спрямо президента на Сирия Башар Асад и в момента смята, че неговото незабавно отстраняване от власт не стои на дневен ред. Това става ясно от интервю на френския външен министър Лоран Фабиюс за в. „Прогрес“.

До преди терористичните атаки от 13 ноември в Париж френското правителство беше непоколебимо, че оттеглянето на Асад е първо условие за започване на прехода в Дамаск.

Съгласно плана, договорен от петте постоянни членове на Съвета за сигурност и регионалните сили във Виена, правителството и опозицията в Сирия трябва да започнат преговори от 1-ви януари, които да доведат до нови избори в рамките на 18 месеца.

По тази причина Лоран Фабиюс вече отбеляза, че отстраняването на Башар Асад от президентския пост не е необходимо преди да се осъществи политическият преход в Сирия.

Обединена Сирия предполага политически преход. Това не означава че Башар Асад трябва да напусне още преди прехода, но трябва да има гаранции за бъдещето, припомни френският външен министър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: