Отидете към основна версия

5 568 58

Турция: Търпението ни към Русия си има граници

  • турция-
  • русия-
  • търпение-
  • мевлют чавушоглу

Русия и Турция със сигурност трябва отново да установят отношения на доверие

Търпението на Анкара към Русия си има лимит, след "преувеличената" реакция на Москва заради инцидента през уикенда в Егейско море между плавателни съдове на двете страни. Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Руски разрушител направи предупредителни изстрели по турски кораб в Егейско море, за да се избегне сблъсък между двата плавателни съда. Москва привика турското военно аташе заради инцидента. 

„Наша беше само рибарска лодка. Струва ми се, че реакцията на руския военноморски кораб беше преувеличена”, заявил Чавушоглу в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера”. 

"Русия и Турция със сигурност трябва отново да установят отношения на доверие, каквито винаги са имали, но нашето търпение си има граници", каза Чавушоглу.

Инцидентът вероятно ще повиши напрежението между двете страни, чиито отношения и без това са изключително обтегнати заради сваления руски бомбардировач на сирийско-турската граница миналия месец.

Чавушоглу заяви, че Русия вече се е "поставила в нелепо положение" с обвиненията на президента Владимир Путин, че Турция е свалила самолета, за да защити доставките на петрол от Ислямска държава.

"Никой не вярваше в това", каза той.

Чавушоглуо също така разкритикува военната намеса на Русия в Сирия, заявявайки, че подобно вмешателство има за цел да укрепи режима на президента Башар Асад, а не да се бори срещу Ислямска държава.

 "За съжаление Русия не е в Сирия, за да се бори с терористи", каза той и добави, че само 8% от нейните въздушни удари са били насочени към Ислямска държава, а останалите 92% са били срещу групи, борещи се с режима на Асад.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: