Отидете към основна версия

965 0

ЕС може да приеме още 50 000 бежанци от Турция

  • ес-
  • бежанци-
  • труция

Днес се очаква приемането на нов пакет от мерки за ограничаване на бежанската криза

Европейският съюз може да приеме още 50 000 бежанци от Турция, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн, съобщи ДПА.

На територията на Турция има повече от 2 млн. бежанци, което според Анкара струва на страната $ 7 млрд. Много от тях обаче използват страната като трамплин за влизане в страните от Европа. В момента ЕС търси варианти за контролиране на бежанския приток към своята територия.

Люксембург, която държи в момента ротационното председателство на ЕС, е една от осемте държави – членки, които обмислят доброволно приемане на бежанци директно от Турция. Според някои медии групата от държави е заявила готовност да приеме няколкостотин хиляди бежанци. Според Аселборн обаче подобна цифра е „илюзорна“.

Днес се очаква Европейската комисия да приеме амбициозен пакет от мерки за справяне с бежанската криза. Очаква се сформиране на европейска гранична и брегова охрана. За подобен ход вече призова председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Някои държави обаче заявиха, че не биха приели европейски гранични служители без изрично позволение от тяхна страна.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: