Last news in Fakti

15 Декември, 2015 17:42 1 455 3

Създават Европейска гранична и брегова охрана

  • европейска комисия-
  • бежанци-
  • охрана-
  • брегова-
  • граници-
  • ес-
  • криза

Агенцията ще може да действа в извънредни и тежки случаи

Създават Европейска гранична и брегова охрана - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейската комисия прие днес важен набор от мерки за управление на външните граници на Европейския съюз и за защита на Шенгенското пространство без вътрешни граници.

Комисията предлага да се създаде Европейска гранична и брегова охрана, за да се осигури силно и споделено управление на външните граници на ЕС. С цел допълнително повишаване на сигурността за гражданите на Европа ЕК предлага също така да се въведат систематични проверки на всички лица, които влизат или излизат от Шенгенското пространство.

Европейската гранична и брегова охрана ще обедини Европейска агенция за гранична и брегова охрана, изградена въз основа на агенцията Frontex, и органите на държавите членки, отговарящи за управлението на границите, които ще продължат да извършват ежедневното управление на външните граници, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Създаването на Европейска гранична и брегова охрана, обявено от председателя на Комисията Юнкер в речта му за състоянието на Съюза, произнесена на 9 септември, е част от мерките, предприети съгласно Европейската програма за миграцията, с цел засилването на управлението и на сигурността на външните граници на ЕС.

Новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана ще разполага с резерв от гранични служители и техническо оборудване за бързо разгръщане: агенцията ще може да ползва най-малко 1 500 експерти, които могат да бъдат разположени за по-малко от 3 дни.

Държавите членки ще могат да поискат организирането на съвместни операции и бърза гранична намеса, както и разполагането на европейските екипи за гранична и брегова охрана в подкрепа на тези действия. В случаите, в които продължават да съществуват недостатъци или дадена държава членка е под значителен миграционен натиск, застрашаващ Шенгенското пространство, като не са предвидени действия на национално равнище или те са недостатъчни, Комисията ще може да приеме решение за изпълнение, в което се определя, че положението в определен участък от външните граници изисква спешни действия на европейско равнище.

Националните служби за брегова охрана ще бъдат част от Европейската гранична и брегова охрана, доколкото те изпълняват задачи на граничния контрол.

Агенцията ще включва трансграничната престъпност и тероризма в своя анализ на риска и ще си сътрудничи с други агенции на Съюза и с международни организации за предотвратяването на тероризма при пълно зачитане на основните права.

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви: „В пространството на свободно движение без вътрешни граници управлението на външните граници на Европа трябва да бъде споделена отговорност. Кризата разкри очевидни слабости и пропуски в съществуващите механизми, чиято цел е да се гарантира, че се спазват стандартите на ЕС. Следователно е време да се пристъпи към истински интегрирана система за управление на границите. Европейската гранична и брегова охрана ще обедини една укрепена агенция, способна да ползва резерв от хора и оборудване, и органите на държавите членки, който ще продължат да извършват ежедневното управление на границите. Системата, която предлагаме, ще даде възможност за установяване на всички слабости в реално време, така че те да могат да бъдат отстранявани бързо, и за подобряване на нашата колективна способност за ефективно справяне с кризисни ситуации, когато даден участък от външната граница е подложен на силен натиск“.

Комисията публикува три доклада за напредъка по изпълнението на мерките за справяне с бежанската криза в Италия, Гърция и Западните Балкани. В докладите се оценява напредъка по изграждането на системата от горещи точки в Гърция и Италия, както и изпълнението на мерките приети на лидерската среща за миграционния маршрут през Западните Балкани през октомври 2015 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Поредният евроидиотизъм.
    Като видят гемия с пришълци какво ще направят, ще я върнат ли, ще я потопят ли, ще ги арестуват и хвърлят в затвора ли? Нищо подобно- ще ги нахранят, ще и изкъпят, ще ги снимат за паспорт и ще ги транспортират до новите им жилища в Европа.
    Ами това и сега го правят националните полиции на Гърция, Италия, Франция и т.н.

    Коментиран от #2

  • 2 бър6

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Те затва не минават през БГ - на никой не му требе БГ паспорт :D
  • 3 Димитър

    0 0 Отговор
    да броят медузите предполагам
Новини по държави: