Отидете към основна версия

3 238 1

Мистериозно НЛО остава неразгадано вече 50 години

  • нло-
  • мистерия

На 6 април 1966 година в 11 часа преди обяд много австралийци стават свидетели на появата на НЛО. Ученици и преподаватели от училищата на Уестъл, както и други граждани твърдят, че са видели как три летящи обекта без видими опознавателни знаци безшумно маневрирали по небето, разказва онлайн изданието МегаВселена.

Обектите се приземили на поляна до училище, а след това бързо отлетели, оставяйки след себе и големи, добре видими кръгове и обезцветена трева. Няколко часа след събитието спецслужби, военни и журналисти наводнили територията, опитвайки се да осмислят загадъчната среща.

Няколко свидетели заявили, че мъже в строги тъмни костюми ги предупредили да не говорят за инцидента. Предупрежденията нямали ефект, а множеството свидетели споделяли своите разкази.

Местният The Dandenong Journal публикувал репортаж за инцидента на първа страница, Nine News също отбелязал събитието във вечерния си брой. Но по-късно всички материали били отстранени и изчезнали от архивите.

Изследователят Шейн Райън е посветил последните 10 години от живота си в разследване на инцидента и след като говорил с повече от 100 очевидци, той вярва, че се е случило нещо странно.

„Било е толкова необичайно… Случило се е посред бял ден и голямо количество хора са видели приземяването и отлитането“, казва той пред News.com.au.

„Събитието е било толкова значително, че да предизвика голям отзвук. Каквото и да е било то, след това правителствените агенции са изучавали мястото на приземяването и са взели образци от почвата.“

Райън смята, че са били съгласувани усилията по запазване на инцидента в тайна.

Макар че по това време федералните и държавните агенции отказали да коментират инцидента, разсекретени през 2014 година документи предлагат обяснение на видяното.

Документите описват секретен проект за тестване на нивото на радиация, известен като програма HIBAL – съвместна австралийско-американска инициатива от 1960–1969 г. Целта на програмата било наблюдение на нивото на радиация в атмосферата с големи сребристи балони, снабдени със сензори.

Въпреки това, няма обяснение за инцидента, станал преди преди 50 години. Все пак балоните не могат да излетят и  да изчезнат...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: