Отидете към основна версия

2 109 5

Холандски самолети ще бомбардират „Ислямска държава“

  • сирия-
  • холандия-
  • самолети-
  • ислямска държава-
  • бомбардировки

Холандска ескадрила от шест изтребителя Ф-16 вече е ситуирана в региона

Холандия ще разшири своята роля в ръководената от САЩ коалиция срещу „Ислямската държава“, съобщи „Ройтерс“. Холандското правителство заяви в петък, че ще изпрати свои самолети, които да се включат в бомбардировките срещу цели на ИД в Сирия.

Холандска ескадрила от шест изтребителя Ф-16 вече е ситуирана в региона, но досега провеждаше въздушни удари срещу цели на екстремистите само в Ирак.

Самолетите ще започнат мисията си в Сирия до 1 юли, когато ще започнат атаки срещу тренировъчни лагери и бойни единици на „Ислямска държава“, заяви холандският премиер Марк Рюте пред журналисти в Хага.

Терористичните атаки на „Ислямска държава, които окървавиха Париж през ноември, накараха правителствата на Франция и Великобритания да засилят своето участие в международните въздушни удари в Сирия и Ирак.

„Решихме да се вслушаме в призива на нашите съюзници за разширяване на оперативната зона на нашите Ф-16 на изток от Сирия, с което да ограничим способността на ИД да извършва нападения", каза Рюте и допълни, „единствено като унищожим сигурните убежища на ИД в Ирак и Сирия можем да предотвратим нови атаки".

Холандия обмисля и възможността да предоставя повече военно оборудване и обучение на иракските войници, които се борят с екстремистите.

Страната ще финансира умерени, въоръжени сирийските опозиционни групи и ще подпомага възстановяването на училища и болници, се казва в изявлението на премиера.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Странният автобус

    На една от автогарите в Бейрут автобус чака пътниците си. Автобусът е обикновен, с полуизтрити плюшени седалки, с  няколко липсващи номера за мес ...
    31.01.2016
    3 181
    0
Новини по държави: